Aká čokoláda je pre zdravie a vašu hmotnosť najprospešnejšia?
Zloženie jednotlivých druhov čokolád sa mení s klesajúcim podielom percenta kakaa. Ak si chcete dať čokoládu a získať tak nielen výbornú chuť, ale tiež niečo prospešné pre svoje zdravie, voľte vždy čokoládu s vysokým percentom kakaa (najmenej 85 %). Ostatné produkty s menším percentom kakaa už nemajú žiadny prospech pre naše zdravie, práve naopak, majú neblahý vplyv na vašu váhu.
Tiež sa vždy zamyslite, kedy chcete čokoládu konzumovať! Najlepšie je, ak si ju dáte vždy po výkone (športovej aktivite), kedy môžete využiť výhodu tzv. „anabolického okna“. V neposlednom rade tiež premýšľajte, koľko si čokolády chcete dať – pre zdravie aj chuť vám bohato postačí 10 g kvalitnej čokolády denne.
Dnes ľudia čokoládu zvyčajne konzumujú predovšetkým preto, že im chutí. Pozrite sa preto na trochu čísel:
- skoro každý Slovák neodolá čokoláde a množstvo jej spotreby sa pohybuje na európskom priemere (6 kg/osoba/rok).
- 55 % Slovákov konzumuje čokoládu niekoľkokrát týždenne.
- 30 % z nás preferuje mliečnu čokoládu.
- 30 % z nás má najradšej mliečnu čokoládu s orieškami
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.