Ako oslavujú Vianoce Košičania ďaleko od domova?
Slováci sú rozlezení po celom svete. Hľadajú lepšie uplatnenie, študujú, cestujú alebo sa snažia si niečo privyrobiť. Nie všetci môžu prísť na vianočné sviatky domov.
Opýtali sme sa ich, ako trávia Vianoce v zahraničí…
Darčeky rozbaľuje ráno
Košičanka Zuzka Stracenská (20) sa do anglického Liverpoolu odsťahovala pred vyše dvoma rokmi. Popri práci v jasličkách sa vzdeláva aj v odbore starostlivosť o deti (childcare).
Zuzka sa prispôsobila anglickým zvykom a tradíciám. Pre Angličanov je 24. december bežný pracovný deň. Darčeky síce v tento večer poukladajú pod stromček, ale rozbaľujú ich až ráno. Potom si každý dá pohár anglického čaju a všetci sledujú televízny program.
„Vianočná večera je medzi piatou a šiestou hodinou večer. Volajú ju ‚roast dinner‘. Na stole sú rôzne druhy mäsa, omáčky, zemiaková kaša, pečené zemiaky, zelenina či yorkshire pudding, čo je cesto v tvare muffinu a vo vnútri je mäso.“
Zuzka nám prezradila, že pred večerou otvárajú tzv. christmas crackers. „Je to trubička, v ktorej sa nachádza malá hračka, papierik s mottom či vtipom a papierová koruna. Tú majú potom na hlavách počas večere.“ Angličania podľa nej robia okolo Vianoc veľké „cirkusy“. „Posledný októbrový deň sú v maskách na Halloween a prvého novembra už 80 percent domácností zdobí stromčeky a počúva vianočné piesne.“ Počas vianočných sviatkov jej najviac chýba rodina a slovenské jedlo.
Vianoce počas letných prázdnin
Kristína (28) pred necelým rokom odcestovala do krajiny Pána prsteňov a hobitov. Pracovala v sade s kivi, zbierala čučoriedky, predávala v lyžiarskom stredisku tikety na vleky.
Kristíne chýba najviac rodina, ale Vianoce bude tráviť so sestrou a jej manželom. „Prednedávnom sa rozhodli, že aj oni navštívia Nový Zéland. Veľmi sa teším.“
U protinožcov sú momentálne letné prázdniny. Vianočné sviatky sú teda bez snehu a chladného počasia. Štedrú večeru, alebo skôr vianočný obed, majú Novozélanďania 25. decembra. Aj jedlá majú iné ako my. Keďže je leto, pochutnávajú si na barbecue, zelenine či na morských plodoch. Kristína však ostane verná slovenskej tradícii. „Dúfam, že sa mi podarí uvariť kapustnicu, a keď budem mať čas, aj niečo napečiem.“
Americké tradície nedodržiava
V roku 2010 presne na Vianoce odišla Viktória (42) do USA, konkrétne do Chicaga. Žila tam jej mama a brat s manželkou. Odvtedy na Slovensku nebola, a tak tam slávi už svoje ôsme Vianoce.
Aj napriek tomu, že sa jej Amerika stala domovom, ostala verná slovenským zvykom. „Mám dcérku Sophiu, ktorá má sedem rokov. Darčeky jej nosí Ježiško a nie Santa Claus,“ prezradila. Aj v USA darčeky rozbaľujú ráno, Viktória však túto americkú tradíciu nedodržiava. „Som Slovenka, preto nevidím dôvod, aby sme mali sviatky na štýl Ameriky. Darčeky rozbaľujeme tak ako doma na Slovensku, hneď po štedrej večeri.“
Pre Američanov je najdôležitejším dňom vianočných sviatkov 25. december, je to tzv. Christmas day, kedy majú sviatočný obed. Jedia pečeného moriaka, ktorý je plnený najčastejšie chlebovou plnkou. Príloha je zemiaková kaša, sladké zemiaky. Nechýba tekvicový koláč. „Ja však vždy robím kapustnicu. Tá jednoducho musí byť.
Takisto aj zemiakový šalát s rybou. Kapor však v Amerike nie je vôbec dobrý. Chutí ako blato, a preto kupujeme iné druhy rýb.“
Viktória so svojou dcérkou Sophiou a priateľom strávia tohtoročné Vianoce na horách v Colorade. „Bude to tam celé zasnežené. Dokonalá vianočná rozprávka.“
Vianoce vo fínskom štýle
Košičan Martin (31) pred viac ako tromi rokmi vymenil Slovensko za krajinu tisícich jazier a nekonečných lesov. Dnes žije vo Fínsku, kde rozbehol vlastný drevársky biznis.
Martin teda býva v krajine, kde má svoj domov aj samotný Santa Claus, alebo po fínsky Joulupukki. „Je to ozajstný človek, ktorý býva v Laponsku v dedinke Rovaniemi, ktorá leží neďaleko severného polárneho kruhu. Má tam svoju vlastnú dielňu, kde spolu s pomocníkmi vyrába hračky pre deti na celom svete,“ hovorí Martin.
Tentoraz bude Martin sláviť Vianoce v rodných Košiciach. Minulý rok však Štedrý večer strávil vo Fínsku u svojho kamaráta Janiho a jeho rodiny. „Hlavným jedlom Fínov je šunka z moriaka, niekedy majú aj údeného lososa, ktorého väčšinou údia na balkónoch v udiarenských pieckach. Na stole nesmie chýbať Karjalanpiirakka, je to niečo ako veľký pečený piroh s tým rozdielom, že táto kapsa je otvorená. Neodmysliteľný je mrkvový koláč a nakladané ryby.“
Martin chcel svojho kamaráta a jeho rodinu potešiť niečím typicky slovenským. Rozhodol sa, že im uvarí kapustnicu. „Varil som ju prvýkrát v živote. Bolo ťažké zohnať klobásu. Tú som nakoniec kúpil u jedného Maďara, ktorý ju predával v akomsi prívese.“
Darčeky sa vo Fínsku rozbaľujú po večeri. Martin dostal uterák s menom a set na prípravu Karjalanpiirakka. „Ja som im dal slovenský med, ktorý stáčal môj otec.“
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.