Ako žije Luník IX
Turisti sa ma často pýtajú, ako ja – sprievodca – vnímam sídlisko Luník IX v našom meste. V prvom rade im navrhujem, že je dobre vytvoriť si vlastný názor a najlepšie na základe toho, že tam človek zájde. Dokonca osobne.
A tak som minule znova zašiel na toto vychýrené sídlisko. Tentokrát so Španielmi.
Atrakcia(?!)
Prvýkrát som sa tam dostal s turistami, ktorí si priali ho vidieť. Vtedy som tam šiel s malou dušičkou opradený predsudkami, ktoré som počúval zo všetkých strán. Samozrejme, že sa nič nestalo, ale nebol to fajn pocit, keď naše dva autobusy rolovali medzi blokmi.
Cítil som sa nepríjemne za tamojších obyvateľov, ktorých si niekto chodí obzerať spoza okien autobusov.
Bratia saleziáni
Druhýkrát som tam zašiel za saleziánmi, ktorí bývajú na sídlisku a vymýšľajú aktivity i atraktivity pre tamojších obyvateľov. Postavili tam kostol, ktorý je hádam najmenej známym kostolom v Košiciach. A tiež komunitné centrum, kde sa dá kresliť, pripravovať sa do školy alebo športovať či modliť.
Inokedy som zas bol na Luníku IX na svätej omši. Bývajú tam v nedeľu o desiatej. Vrelo odporúčam! Atmosféra je tam úchvatná, melodická a nefalšovaná, bonusom pre vás môže byť napríklad modlitba Otčenáš v rómčine.
Realita a ratingy
Teraz som sa na Luník IX vydal znova. Chceli ho vidieť španielski novinári, tak som im tlmočil. Starosta aj všetci obyvatelia boli v pohode. Keď som zamkýnal auto, spomenul som si na kolegu novinára, ktorý mi onoho času povedal, že on na Luníku IX auto nezamyká.
A ešte mi prišla na um novinárka zo slovenskej spravodajskej televízie, ktorá zažila toto. Volal jej editor spravodajstva: – Aké máš tipy na víkend? A ona hovorí, že je premiéra v Štátnom divadle, v galérii je vernisáž… On ju však prerušil a pýta sa: – A čo Luník IX? – Tam sa nič neudialo, – odpovedá ona. – Tak tam pôjdeš a niečo vymyslíš… Takže, veru aj tak sa vytvára mediálny obraz Luníka IX. Veď médiám (aj keď nie všetkým) ide v prvom rade o ratingy.
Milan Kolcun
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.