Amerického veterána renovoval zanietený Košičan tri a pol roka
Cassovia retro patrí k pravidelným májovým podujatiam. Nadšenci vytiahli krásavcov z garáží a predviedli v plnej paráde. Okoloidúcich zaujali viaceré vozidlá, medzi nimi aj veterán Nash, ktorý Vojto Tomaškovič objavil v stodole.
Do bývalého Československa sa nádherný historický automobil dostal počas druhej svetovej vojny alebo tesne po nej, presný termín nie je zberateľovi známy.
Zo Šumavy do Košíc
„Našiel som ho v stodole na Šumave a priniesol do Košíc. Renovácia auta mi zabrala 3,5 roka čistého času. Každý deň som bol zatvorený v garáži, no stálo to za to,“ uviedol Vojto Tomaškovič.
Záľube prepadol v roku 1995, odvtedy zrenovoval už štyri automobily. Americký Nash mu dal poriadne zabrať, ťažko sa mu získavali súčiastky. „Náhradné diely som si musel vyrábať sám. Našťastie sa mi podarilo z Ameriky niečo objednať, napríklad kľučky alebo pneumatiky,“ doplnil V. Tomaškovič.
[article slug=”veterany-zvladli-narocnu-trat”][/article]Starček s nevídaným apetítom
Nash bol vyrobený v roku 1929, má 66 koní a trojrýchlostnú prevodovku. Na 100 kilometrov spotrebuje približne 16 litrov benzínu… Na Hlavnej ulici sa dokopy ukázalo až 77 historických automobilov. „Prišlo aj 26 motoriek. Som rád, že nám celý čas vydržalo pekné počasie, a tak si ľudia mohli prísť pozrieť veteránov,“ uviedol spoluorganizátor podujatia Cassovia retro Peter Luczy.
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.