Archivári ukladajú historické mapy strojom
Archív mesta Košice (AMK) je najstaršia pamäťová inštitúcia nášho mesta. Opatruje historické dokumenty od r. 1239 až po súčasnosť. Mnohé dokumenty v jeho fondoch a zbierkach patria medzi unikáty nielen v rámci niekdajšieho Uhorska, ale aj Európy.
Nedávno získal od svojho zriaďovateľa, ktorým je Mesto Košice, v slovenských archívnych podmienkach výnimočný stroj Lean-lift nemeckej výroby. „Tento stroj umožňuje moderné a prehľadné uloženie archiválií, predovšetkým však slúži na uloženie historických máp a plánov archívu,“ vysvetlil jeho význam odborný archivár Michal Tunega. Jeho výhodou, okrem efektívneho využitia malého skladovacieho priestoru, je aj rýchla a bezpečná manipulácia, ktorá umožní šetrné predloženie žiadaného dokumentu.
Zbierka vyše 2500 kusov máp a plánov košického mestského archívu je výnimočná. Pochádzajú z rokov 1741 až 1942, pričom zbierku vytvorili začiatkom päťdesiatych rokov z nálezov v zákutiach archívu.
Zaujímavosťou je, že medzi 49 verejnými archívmi na Slovensku je AMK jediným archívom samosprávy. „Ani jeden zo slovenských archívov sa pritom nemôže pochváliť takou starostlivosťou, akú dostávame od svojho zriaďovateľa my, ako jediný mestský archív na Slovensku. Kým štátne archívy bojujú v rámci Ministerstva vnútra SR doslova o prežitie, my sme materiálovo-technicky, priestorovo a personálne vybavení tak, že môžeme byť pre ostatné archívy na Slovensku vzorom,“ povedala pre košice:dnes vedúca AMK Mária Hajduová.
Ako spresnila, za posledné roky vďaka podpore mesta otvorili a vybavili novú študovňu a neustále modernizujú priestory účelovej archívnej budovy na Kováčskej ulici 20. K dispozícii dostali aj nové priestory na Hlavnej ulici 70.
Foto Ivan Fleischer
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.