Autobusy vozia do minulosti
Každú tretiu nedeľu až do októbra sa môžete vrátiť do minulosti. Odvezie vás tam retroautobus, ktorý bol v 60. a 70. rokoch súčasťou bežnej hromadnej dopravy.
Linka premáva po okruhu z Čermeľa cez Triedu SNP, Staničné námestie späť do Čermeľa alebo do Múzea letectva. Pre mladších je jazda zábavou, pre tých skôr narodených návratom v čase. Pravidelné nostalgické jazdy vymyslel Martin Schwarz z občianskeho združenia Veterán Bus Diamant. Podľa neho aby staré autobusy ostali v dobrej kondícii, musia občas vyraziť na cesty. „Kedysi sme jazdievali len počas Rušňoparády alebo na otvorení sezóny na Detskej historickej železnici. Nám bolo ľúto, že viackrát cez celý rok sa už ľudia neodvezú,“ povedal Schwarz.
[ad][/ad]Od exzamestnancov ČSAD
Združenie má spolu jedenásť autobusov z rôznych období a miest. Všetko, čo vyberie na vstupnom, investuje do ich opráv. Včera vyrazilo na cestu vozidlo z roku 1967. Kedysi jazdil po prímestských linkách, zvážal ľudí z obcí do práce. „Kúpili sme ho už zrekonštruovaný, ale napriek tomu sme na ňom museli veľmi veľa opravovať. Najmä to, čo nevidieť. Dávali sme do poriadku brzdy, chladenie. Súčiastky sa naň zháňajú ťažko, ale nájdu sa ľudia, ktorí pracovali v ČSAD alebo opravárenských podnikoch a majú doma niečo, čo sa nám hodí,“ opísal Schwarz.
Cestujúcim sa nápad historických jázd páči. „Som generácia, ktorá si tento autobus ešte pamätá. Teraz je retro moderné, ale pre mňa je to nostalgia. Keď som nastúpila, vybavili sa mi mnohé príjemné veci,“ prezradila Košičanka Viera.
Foto: Veronika Janušková(ŠIC)
Odporúčané články
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pred Nežnou revolúciou sme na väčšinu tovarov a služieb robili dlhšie, dožívali sme sa menej rokov a výrazný rozdiel je aj v ponuke, z ktorej si môžeme vyberať. Napriek tomu prežíva mýtus, že dnes sa žije horšie než v roku 1989.