Autobusy vozia do minulosti
Každú tretiu nedeľu až do októbra sa môžete vrátiť do minulosti. Odvezie vás tam retroautobus, ktorý bol v 60. a 70. rokoch súčasťou bežnej hromadnej dopravy.
Linka premáva po okruhu z Čermeľa cez Triedu SNP, Staničné námestie späť do Čermeľa alebo do Múzea letectva. Pre mladších je jazda zábavou, pre tých skôr narodených návratom v čase. Pravidelné nostalgické jazdy vymyslel Martin Schwarz z občianskeho združenia Veterán Bus Diamant. Podľa neho aby staré autobusy ostali v dobrej kondícii, musia občas vyraziť na cesty. „Kedysi sme jazdievali len počas Rušňoparády alebo na otvorení sezóny na Detskej historickej železnici. Nám bolo ľúto, že viackrát cez celý rok sa už ľudia neodvezú,“ povedal Schwarz.
[ad][/ad]Od exzamestnancov ČSAD
Združenie má spolu jedenásť autobusov z rôznych období a miest. Všetko, čo vyberie na vstupnom, investuje do ich opráv. Včera vyrazilo na cestu vozidlo z roku 1967. Kedysi jazdil po prímestských linkách, zvážal ľudí z obcí do práce. „Kúpili sme ho už zrekonštruovaný, ale napriek tomu sme na ňom museli veľmi veľa opravovať. Najmä to, čo nevidieť. Dávali sme do poriadku brzdy, chladenie. Súčiastky sa naň zháňajú ťažko, ale nájdu sa ľudia, ktorí pracovali v ČSAD alebo opravárenských podnikoch a majú doma niečo, čo sa nám hodí,“ opísal Schwarz.
Cestujúcim sa nápad historických jázd páči. „Som generácia, ktorá si tento autobus ešte pamätá. Teraz je retro moderné, ale pre mňa je to nostalgia. Keď som nastúpila, vybavili sa mi mnohé príjemné veci,“ prezradila Košičanka Viera.
Foto: Veronika Janušková(ŠIC)
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.