Betlehemskí pastieri opäť v Košiciach
Hry a piesne betlehemských pastierov zo Slovenska, Rumunska a Maďarska budú počas víkendu (2.-3.12.) znieť v Košiciach a obci Janík v okrese Košice – okolie. Už 16. ročník Medzinárodného stretnutia betlehemských pastierov organizuje Kultúrne centrum údolia Bodvy a Rudohoria.
K vianočným zvykom vo všetkých krajinách Karpatského oblúka neodmysliteľne patria tzv. jasličkári. Podľa organizátorov však každá obec, kraj a národ majú v hraní betlehemskej scénky svoje originálne a jedinečné prvky. Diváci tak môžu sledovať, v čom sa líšia a v čom sú spoločné. V sobotu o 19.00 odštartuje medzinárodné stretnutie galaprogram v košickom Divadle Thália. Okrem betlehemských pastierov z maďarskej obce Gencsapáti, rumunskej obce Gheorghieni a slovenských obcí Janík a Detvianska Huta sa predstaví aj komorný folklórny súbor Szőttes, citarová skupina Fabotó a hudobná skupina Palatka.
V Janíku sa podujatie začne v nedeľu o 10.30 h v miestnom kostole ekumenickou bohoslužbou a pokračuje pochodom betlehemcov cez obec. O 14.00 h predstavia svoj sviatočný program kolektívy zo slovenských obcí Janík, Hosťovce, Turnianska Nová Ves a Detvianska Huta. Z Maďarska zavítajú súbory z obcí Gencsapáti, Fűzér, Hatvan a Ópály, a zo Sedmohradska nositelia tradícií z obce Gheorghieni. V Janíku svedomito budujú tradíciu betlehemských hier už 16. rok. Vzácnosť miestneho betlehemu spočíva v odovzdávaní tejto tradície z pokolenia na pokolenie. Nezískala divadelnú podobu ako v mnohých obciach, kde hru nacvičujú ľudovoumelecké spolky.
Betlehemskí pastieri s anjelom sa objavujú cez vianočné obdobie v obci a navštívia každý dom, aby zvestovali narodenie Ježiša. „Z nášho pohľadu je mimoriadne dôležité, aby tradícia betlehemských pastierov bola v regióne údolia Bodvy a Rudohoria stále živá,” uviedol riaditeľ Kultúrneho centra údolia Bodvy a Rudohoria Michal Kupec.
(TASR)
Odporúčané články
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.