Betlehemskí pastieri opäť v Košiciach
Hry a piesne betlehemských pastierov zo Slovenska, Rumunska a Maďarska budú počas víkendu (2.-3.12.) znieť v Košiciach a obci Janík v okrese Košice – okolie. Už 16. ročník Medzinárodného stretnutia betlehemských pastierov organizuje Kultúrne centrum údolia Bodvy a Rudohoria.
K vianočným zvykom vo všetkých krajinách Karpatského oblúka neodmysliteľne patria tzv. jasličkári. Podľa organizátorov však každá obec, kraj a národ majú v hraní betlehemskej scénky svoje originálne a jedinečné prvky. Diváci tak môžu sledovať, v čom sa líšia a v čom sú spoločné. V sobotu o 19.00 odštartuje medzinárodné stretnutie galaprogram v košickom Divadle Thália. Okrem betlehemských pastierov z maďarskej obce Gencsapáti, rumunskej obce Gheorghieni a slovenských obcí Janík a Detvianska Huta sa predstaví aj komorný folklórny súbor Szőttes, citarová skupina Fabotó a hudobná skupina Palatka.
V Janíku sa podujatie začne v nedeľu o 10.30 h v miestnom kostole ekumenickou bohoslužbou a pokračuje pochodom betlehemcov cez obec. O 14.00 h predstavia svoj sviatočný program kolektívy zo slovenských obcí Janík, Hosťovce, Turnianska Nová Ves a Detvianska Huta. Z Maďarska zavítajú súbory z obcí Gencsapáti, Fűzér, Hatvan a Ópály, a zo Sedmohradska nositelia tradícií z obce Gheorghieni. V Janíku svedomito budujú tradíciu betlehemských hier už 16. rok. Vzácnosť miestneho betlehemu spočíva v odovzdávaní tejto tradície z pokolenia na pokolenie. Nezískala divadelnú podobu ako v mnohých obciach, kde hru nacvičujú ľudovoumelecké spolky.
Betlehemskí pastieri s anjelom sa objavujú cez vianočné obdobie v obci a navštívia každý dom, aby zvestovali narodenie Ježiša. „Z nášho pohľadu je mimoriadne dôležité, aby tradícia betlehemských pastierov bola v regióne údolia Bodvy a Rudohoria stále živá,” uviedol riaditeľ Kultúrneho centra údolia Bodvy a Rudohoria Michal Kupec.
(TASR)
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Veľa ľudí je presvedčených, že atramentové tlačiarne sú oveľa vhodnejšie na príležitostnú tlač, pretože sú lacnejšie. Pravdou však je, že ak tlačíte predovšetkým textové dokumenty, nie je problém nájsť v súčasnosti kvalitné, ale hlavne lacné laserové modely. Že neviete, ktoré laserové tlačiarne stoja za to? To je v poriadku. V nasledujúcich riadkoch vám dáme niekoľko tipov.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.