Botanická záhrada v Košiciach bude na poštovej známke
Slovenská pošta vydá v stredu (17. 6.) známku „Ochrana prírody: Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach – magnólia veľkokvetá“ s nominálnou hodnotou 2,80 eura. Vychádza pri príležitosti 70. výročia založenia najväčšej botanickej záhrady na Slovensku.
Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.
„Poštová známka s rozmermi 44,4 x 54,4 mm vrátane perforácie vychádza vo forme hárčeka s jednou známkou. Technikou oceľotlače z plochej platne v kombinácii s ofsetom ju vytlačila spoločnosť Tiskárna Hradištko,“ spresnila Dorčáková.
Motívom známky je rozkvitnutý kvet magnólie veľkokvetej. Motívom hárčeka je pohľad na ústrednú budovu skleníka Botanickej záhrady Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach, pred ktorou sa magnólia veľkokvetá nachádza.
Dodala, že pošta súčasne so známkou vydá obálku prvého dňa s pečiatkou FDC (z ang. First Day Covers), dátumom 17. jún 2020 a domicilom mesta Košice. Motívom prítlače FDC obálky je kvet magnólie v štyroch fázach kvitnutia, FDC pečiatky zasa list magnólie. Autorom návrhov je akademický maliar Igor Benca, autorom rytiny známky, hárčeka a FDC akademický maliar Rudolf Cigánik.
[ad][/ad](TASR)
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.