Botanická záhrada v Košiciach bude na poštovej známke
Slovenská pošta vydá v stredu (17. 6.) známku „Ochrana prírody: Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach – magnólia veľkokvetá“ s nominálnou hodnotou 2,80 eura. Vychádza pri príležitosti 70. výročia založenia najväčšej botanickej záhrady na Slovensku.
Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.
„Poštová známka s rozmermi 44,4 x 54,4 mm vrátane perforácie vychádza vo forme hárčeka s jednou známkou. Technikou oceľotlače z plochej platne v kombinácii s ofsetom ju vytlačila spoločnosť Tiskárna Hradištko,“ spresnila Dorčáková.
Motívom známky je rozkvitnutý kvet magnólie veľkokvetej. Motívom hárčeka je pohľad na ústrednú budovu skleníka Botanickej záhrady Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach, pred ktorou sa magnólia veľkokvetá nachádza.
Dodala, že pošta súčasne so známkou vydá obálku prvého dňa s pečiatkou FDC (z ang. First Day Covers), dátumom 17. jún 2020 a domicilom mesta Košice. Motívom prítlače FDC obálky je kvet magnólie v štyroch fázach kvitnutia, FDC pečiatky zasa list magnólie. Autorom návrhov je akademický maliar Igor Benca, autorom rytiny známky, hárčeka a FDC akademický maliar Rudolf Cigánik.
[ad][/ad](TASR)
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.