Botanická záhrada v Košiciach bude na poštovej známke
Slovenská pošta vydá v stredu (17. 6.) známku „Ochrana prírody: Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach – magnólia veľkokvetá“ s nominálnou hodnotou 2,80 eura. Vychádza pri príležitosti 70. výročia založenia najväčšej botanickej záhrady na Slovensku.
Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.
„Poštová známka s rozmermi 44,4 x 54,4 mm vrátane perforácie vychádza vo forme hárčeka s jednou známkou. Technikou oceľotlače z plochej platne v kombinácii s ofsetom ju vytlačila spoločnosť Tiskárna Hradištko,“ spresnila Dorčáková.

Motívom známky je rozkvitnutý kvet magnólie veľkokvetej. Motívom hárčeka je pohľad na ústrednú budovu skleníka Botanickej záhrady Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach, pred ktorou sa magnólia veľkokvetá nachádza.
Dodala, že pošta súčasne so známkou vydá obálku prvého dňa s pečiatkou FDC (z ang. First Day Covers), dátumom 17. jún 2020 a domicilom mesta Košice. Motívom prítlače FDC obálky je kvet magnólie v štyroch fázach kvitnutia, FDC pečiatky zasa list magnólie. Autorom návrhov je akademický maliar Igor Benca, autorom rytiny známky, hárčeka a FDC akademický maliar Rudolf Cigánik.
[ad][/ad](TASR)
Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Návrat do práce po materskej či rodičovskej dovolenke pre mnohé Slovenky znamená nielen osobnú, ale aj ekonomickú výzvu. Podľa prieskumu 365.bank sa až takmer polovica žien po návrate do zamestnania ocitá na rovnakej platovej úrovni ako pred odchodom na materskú, no tretina zarába menej. Vyšší príjem po návrate uviedlo len 15 % opýtaných.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.

