Briketa porodila samčeka
Stádo lám alpak v košickej zoologickej záhrade sa opäť rozrástlo. Samici Brikete sa v polovici júla narodil samček.
„Briketa žije v našej zoo od roku 2014, keď sme ju získali z Ostravy. V našej zoologickej záhrade porodila už svoje tretie mláďa. Otcom je samec, ktorý k nám prišiel zo zoo v Olomouci v roku 2015,“ informovala Eva Malešová zo zoologickej záhrady.
Lama alpaka je zdomácneným druhom, blízkym príbuzným tiav. Pochádza z Južnej Ameriky, kde sa vyskytuje v horských oblastiach Ánd. Už domorodí obyvatelia pred niekoľkými tisíckami rokov využívali najmä jej kvalitnú vlnu. K ľudskej spotrebe sa využíva mäso, napríklad v Peru a Bolívii je považované za delikatesu.
Zoologická záhrada chová lamy alpaky od roku 2004. Stádo v súčasnosti tvorí 6 jedincov.
[ad][/ad] [article slug=”horucavy-si-vyziadali-specialnu-starostlivost-o-zvierata-v-zoo”][/article]Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.