Britský denník ocenil Košice. Naše mesto radí medzi najrozmanitejšie v Európe!
V Európe určite okrem hlavných metropol nájdeme miesta, ktoré sa oplatí navštíviť kvôli ich jedinečnej atmosfére. Podľa britského denníka The Guardian medzi takéto mestá patria aj Košice!
Zaujmú vás svojou historickou architektúrou, krásnou scenériou a kultúrou bez zbytočne veľkých davov. Miesta, ktoré denník The Guardian vybral, sú okúzľujúce a jedinečné. Denník ich zaradil medzi miesta vhodné na ideálnu dovolenku na konci leta či v jeseni.
[ad][/ad]Našej metropole východu robia spoločnosť destinácie ako Catania na Sicílii či srbský Belehrad. Zaujímavo znie aj litovský Kaunas, ktorý sa stane Európskym mestom kultúry v roku 2022, potom už nasledujú naše milované Košice. Metropola východu je podľa denníka The Guardian neďaleko k maďarským a ukrajinským hraniciam. Mesto prekypuje históriou a kultúrou, ktoré Košice potvrdili aj titulom Európskeho mesta kultúry v roku 2013. Košice podľa britského denníka dokážu zaujať nekonvenčnosťou, kultúrnou scénou aj nočným životom.
Britský denník ospevuje predĺžené hlavné námestie, množstvo historických a farebných domčekov, kaviarní a barov, ktoré ju obkolesujú. Všetkých dobrodružstvachtivých pozývajú najmä do Tabačky, ale aj do Miklušovej väznice, k spievajúcej fontáne či k impozantnej dominante – gotickému Dómu sv. Alžbety.
The Guardian odporúča všetkým návštevníkom, aby si prenajali starú škodovku a zašli obdivovať pamiatky bývalého režimu, či návštevu starej magnezitky. Milovníkom umenia denník odporúča návštevu Mihal Gallery, kde sa nachádza menšia zbierka originálov Andyho Warhola.
Zoznam ďalej pokračuje mestami ako Bari v Taliansku, Podgorica v Čiernej Hore, Ohrid v Macedónsku, Preveza v Grécku, Grenoble vo Francúzsku či Pula v Chorvátsku.
Zdroj: TheGuardian.com
(SŠ)
Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.