Čaká nás krásne divadlo. Na oblohe budeme vidieť desiatky „padajúcich hviezd“
Meteorický roj Lyridy dosiahne svoje maximum v noci z 21. na 22. apríla. Mesiac bude vtedy v nove, takže svojim jasom neovplyvní dianie na oblohe. Uviedol to riaditeľ občianskeho združenia Astronómia pre všetkých Tomáš Slovinský.
„Najkrajší pohľad sa nám naskytne nadránom, keď spolu s meteorickým rojom začne vychádzať jadro Mliečnej cesty,“ podotkol Slovinský. V čase maxima bude možné sledovať 20 meteorov za hodinu.
Výborné pozorovacie podmienky
Celý meteorický roj by mal trvať dlhšie a podľa Slovinského sa ho oplatí sledovať aj medzi 16. a 25 aprílom.
Lyridy nesú pomenovanie po súhvezdí Lýra. V ňom sa nachádza druhá najjasnejšia hviezda Vega, ktorú na severnej oblohe možno pozorovať, priblížil Slovinský. Pokračuje, že za vznikom Lyríd je kométa, ktorej obežná dráha okolo Slnka trvá 415 rokov. Materiál, ktorý po prelete kométa zanechá, sa každoročne stretne s obežnou dráhou Zeme a to spôsobuje vznik meteorov, vysvetlil Slovinský.
„Meteorický roj Lyridy je známy už 2 600 rokov a práve tento rok ho čakajú výborné pozorovacie podmienky,“ poznamenal Slovinský.
(TASR)
[ad][/ad]Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.