Cestujte do práce na bicykli
Košičania sa tohto roku môžu opäť zapojiť do celoštátnej cyklistickej kampane s názvom „Do práce na bicykli“. Cieľom súťaže, ktorú vyhlásil národný cyklokoordinátor Peter Klučka, je podporiť rozvoj cyklistickej dopravy v mestách a zvýšiť chuť obyvateľov jazdiť na bicykli.
„Prínosom tejto aktivity je odľahčiť mestskú dopravu, zlepšiť ovzdušie v meste, ukázať ľuďom zdravú alternatívu cestovania do práce,“ povedal pre košice:dnes koordinátor pre mesto Košice Ivan Šulek. Milovníci cyklistiky, ktorí sa prihlásia do súťaže, budú musieť počas celého mája zdolávať svoju každodennú cestu do práce a po pracovnej dobe domov na bicykli.
Víťazov vyhlásia v rôznych kategóriách. Najúspešnejším tímom sa stane ten, ktorý dosiahne najväčší počet jázd do práce a zdolá čo najviac kilometrov. Dvoj- až štvorčlenné tímy spolupracovníkov ktorýchkoľvek košických firiem sa môžu do súťaže zaregistrovať do 27. apríla na internetovej stránke www.dopracenabicykli.eu. Vlani sa najlepším z 27 zúčastnených tímov stal tím U. S. Steel Košice. Štyria kolegovia absolvovali za mesiac 113 jázd a najazdili spolu 2379,9 kilometra.
Podľa I. Šuleka tohto roku v Košiciach očakávajú viac záujemcov ako počas prvého ročníka. „Predpokladáme to aj preto, lebo ašpirujeme na titul Európske mesto športu,“ vysvetľoval I. Šulek. Víťazov súťaže odmenia cyklistickými potrebami a tričkami s logom Európske mesto športu.
Foto: Ivan Fleischer
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.