Cez víkend bola extrémna dohľadnosť, odfotografovali sme unikát
Z dediny Rákoš sme včera podvečer odfotografovali unikátnu panorámu. Ako na dlani sme mali celú košickú kotlinu s mestom Košice, no omnoho zaujímavejšie bolo sledovať v pozadí panorámu Vysokých Tatier.
Podľa klimatológa Slovenského hydrometeorologického ústavu Pavla Faška dohľadnosť okolo sto kilometrov nezažijeme veľmi často, no na jar je to normálne. „Pravdepodobnosť, že sa to stane v tomto ročnom období je určite vyššia ako v lete, čo súvisí s obsahom vodných pár v atmosfére,“ povedal s tým, že v lete je v ovzduší viac vodných pár, a preto sa dohľadnosť zhoršuje. Navyše front, ktorý prešiel Slovenskom v piatok večer vyčistil vzduch a umožnil až takúto extrémnu dohľadnosť.

Detailný záber Tatier odfotených z Rákoša:
Bežná dohľadnosť je podľa neho štyridsať až päťdesiat kilometrov, stokilometrová je už veľmi výnimočná. „V situácii, že je veľmi skoro za studeným frontom, keď je vzduch čistý a suchý môže byť dohľadnosť aj viac ako šesťdesiat kilometrov,“ vysvetlil Faško. Ak ste si víkendové výhľady neužili, nezúfajte. „Ešte je jar, takže sa to ešte môže stať, ale v období najbližších dní by sa to stať nemalo, pretože bude zosilňovať prúd teplého vzduchu, ktorý bude zakalenejší,“ zhrnul Faško.
(SUL)
Foto: IM
Odporúčané články
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
