Cez víkend bude možné pozorovať meteorický roj Leonidy
Počas blížiaceho sa víkendu bude na oblohe opäť možné pozorovať množstvom padajúcich hviezd.
Ako uviedla hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková, meteorický roj Leonidy bude činný od piatka (15. 11.), maximum svojej aktivity však dosiahne v pondelok 18. novembra. Leonidy bude možné pozorovať až do 20. novembra
„Šírka prúdu kolmo na smer pohybu meteorov je asi štyri milióny kilometrov. Roj má husté stredné vlákno – 50 percent meteorov roja sa objaví v priebehu 24 hodín okolo maxima. Každých 33 až 34 rokov sa vyskytujú zvýšené frekvencie. Pri veľkom daždi v roku 1833 vznikla meteorická astronómia s frekvenciou 35-tisíc meteorov za hodinu. Obrovské dažde boli pozorované aj v rokoch 1965 a 1997,“ povedal Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.
Materskou kométou Leoníd je periodická kométa 55P/Tempel-Tuttle. V maxime vidno okolo 15 meteorov za hodinu. Radiant leží v súhvezdí Leva. Podmienky na pozorovanie sú priemerné – Mesiac je deň po maxime v poslednej štvrti.
[ad][/ad]Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.