Cez víkend meníme čas
V nedeľu sa končí letný a začína zimný čas. Hodiny si nastavíme o hodinu späť, z 3. na 2. hod., pospíme si teda dlhšie. Ukončenie striedania zimného a letného času v Európskej únií skončí v roku 2021.
Komisia v septembri 2018 v reakcii na celoeurópsky prieskum, podľa ktorého je za zrušenie striedania času až 84 percent Európanov, navrhla, aby sa každý členský štát do apríla 2019 rozhodol, či chce zaviesť permanentný letný alebo zimný čas.
Slovensko súhlasilo so zrušením striedania letného a zimného času a mali by sme si ponechať stredoeurópsky čas, u nás známy ako tzv. zimný. Vyplýva to z predbežného stanoviska Slovenskej republiky, ktoré sa však bude chcieť zosúladiť s krajinami strednej Európy. Odporúča ho aj ministerstvo zdravotníctva, podla ktorého rešpektuje fyziológiu populácie u nás.
Slovenské územie prvýkrát zasiahla zmena času v roku 1916, keď bolo ešte súčasťou Rakúska-Uhorska. Každoročne však táto zmena funguje od roku 1979.
[ad][/ad]Čítajte aj:
Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.


