Chuť zahryznúť si do ľadovej kocky môže byť prejavom nedostatku železa
Chuť zahryznúť si do ľadovej kocky či do hliny môže byť prejavom nedostatku železa v ľudskom organizme. Upozorňuje na to svetová kampaň „Berte železo vážne“ (Take Iron Seriously) s podtitulom „Načúvajte svojmu telu“, ktorú si spoločnosť pripomína vo štvrtok. Slovensko sa do nej zapája po prvý raz.
Odborníci vysvetlili, že pri dlhodobom nedostatku železa začne telo vyrábať menej červených krviniek, teda trpí anémiou z nedostatku železa. Každoročne s touto diagnózou vyhľadá pomoc lekára viac ako 26-tisíc Slovákov.
Podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií na anémiu z nedostatku železa zomrelo vlani 145 ľudí.
[ad][/ad]Príznaky nedostatku železa
Kampaň upozorňuje na to, že nedostatkom železa trpí vo svete jedna z troch osôb. Neprejavuje sa len bledou kožou a únavou. Medzi príznaky patrí podľa odborníkov napríklad aj intolerancia chladu, syndróm nepokojných nôh, nutkavé hryzenie ľadu, nezvyčajné chute na nejedlé veci, napríklad na hlinu, či únava.
Nedostatok železa sa môže prejavovať aj tak, že pacientom sa ľahko tvoria modriny alebo majú často afty v ústach. Vypadávanie vlasov, poblednutosť a krehké nechty môžu tiež signalizovať, že telo potrebuje dodávku železa.
Železo je tiež potrebné na udržanie zdravého imunitného systému, ktorý pomôže v boji infekciami.
[ad2][/ad2](TASR)
Odporúčané články
Pred Nežnou revolúciou sme na väčšinu tovarov a služieb robili dlhšie, dožívali sme sa menej rokov a výrazný rozdiel je aj v ponuke, z ktorej si môžeme vyberať. Napriek tomu prežíva mýtus, že dnes sa žije horšie než v roku 1989.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.


