Chutné zelené fazuľky
Tiež vás ich nútili jesť? Pravdepodobne áno a pravdepodobne to bola zelenina, ktorá (spoločne s ružičkovým kelom) najčastejšie zostávala na tanieroch. Zelené fazuľky sú ale zdravé, výživné. Chutia vynikajúco, ak ich viete dobre pripraviť.
Na rozdiel od ostatných druhov fazúľ, ktoré sa nechávajú dozrieť a potom sa sušia, zelené fazuľky sa jedia vo chvíli, keď sú ešte mladé a fazule samotné sú nedozreté v struku. Keď ich kupujete, presvedčte sa, že majú peknú zelenú farbu a že z nich fazule nevykúkajú von. Ak áno, budú prezreté a tuhé.
Odkiaľ ich poznáme
Prapredok fazule bol objavený vo zvyškoch peruánskeho osídlenia z doby 8000 rokov pred n. l.. Medzi prvými Európanmi, ktorí túto potravinu ochutnali, bol slávny Krištof Kolumbus. Ten ju priviezol, a tak sa stala súčasťou aj našich jedálničkov.
Veľmi zdravé
Zelené fazuľky sú samé o sebe nízkokalorická potravina. Obsahujú asi 30 kcal, majú extrémne nízky obsah sodíka, cholesterolu a nasýtených tukov. Sú skvelým zdrojom vlákniny, čo je často pre
pojované s priaznivým vplyvom na znižovanie cholesterolu. V celkom vysokom množstve sa v nich nachádza mangán, meď, draslík, fosfor, magnézium, železo, vápnik, niacín, riboflavín a tiamín. Vitamíny A, B, C6 a K. Ale je toho ešte viac – výskumy ukázali, že obsahujú aj mnoho antioxidantov, rovnakých, ako nájdete v mrkve a paradajkách. Dôvod, prečo to dlho nebolo známe, je, že tieto látky sú skryté v chlorofyle.
Nepreháňajte s množstvom
Všetkého veľa škodí, aj toho zdravého. Jedinou nevýhodou je, že fazuľka obsahuje šťaveľany, ktoré robia problémy pri vstrebávaní vápnika, ten sa potom môže usadzovať v obličkách a prejaviť sa kameňmi či pieskom. Takže ich konzumáciu nepreháňajte.
Surové su jedovaté
Zelené fazuľky (a fazuľu vôbec) by sme nemali konzumovať v surovom stave. Obsahujú totiž jedovaté lektíny. Požitie surových fazuliek (aj fazule) vyvoláva silné zvracanie a hnačku. Buďte preto opatrný, ak máte malé deti a pestujete fazuľu. V snahe všetko ochutnať by si mohli privodiť otravu.
Ako nakupovať
A ako spoznať v obchodoch čerstvú fazuľku? Stačí jednu zlomiť. Ak pri prelomení lusknú a prasknú, pokojne si ju kúpte. Doma však úpravu veľmi neodkladajte. Fazuľka rýchlo zvädne a potom stratí nielen chuť, ale aj veľmi cenné vitamíny.
Jednoduchá príprava
Príprava zelenej fazuľky je veľmi jednoduchá. Odkrojte oba konce struku a potom odstráňte postranné vlákna. Vždy ich sparte osolenou vodou a hneď prudko schlaďte vodou ľadovou. Tým si udržia peknú zelenú farbu pri ďalšom spracovaní. Vhodné sú do šalátov, omáčok či polievok. Restované s cesnakom či slaninou sa tradične používajú ako príloha k steakom a biftekom. Skvelo v tejto úprave tiež chutia napríklad k pečenému jahňaciemu. Môžete ich pripraviť spolu s vaječnou omeletou, tak ako to robia vo Francúzsku. A fazuľky na smotane pozná vari každý z jedálne či školskej kuchyne.
Foto: shutterstock
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.