Chystáte sa na ples dámy? Poradíme, ako na to
Už od nepamäti patria fašiangové dni plesom, galavečerom, vyhláseniam prestížnych cien a ďalším spoločenským a kultúrnym akciám. Ako sa vhodne obliecť na takéto príležitosti?
Inšpiráciu možno nájdete aj na slávnostnom vyhlásení výsledkov ankety Košičan roka, ktoré sa uskutoční 25. februára o 20.00 hod. v TV KOŠICE:DNES a na ONLINE.
U pánov je to väčšinou jednoduché. Oblek či smoking, biela, prípadne jemne pastelová košeľa, kravata alebo motýlik, tmavé ponožky do tmavých topánok.Dámy to však majú oveľa ťažšie, keďže módne trendy sa z roka na rok menia…
Pokiaľ sa chystáte na poľovnícky bál, veľkú večernú róbu určite nechajte doma. Na druhej strane, v krátkych šatách by ste určite nevyzerali dobre na reprezentačnom plese. Podľa etikety je veľmi dôležité obliecť sa podľa úrovne danej akcie.
Zlaďte sa s partnerom
Pozvánka na spoločenskú udalosť by mala obsahovať predpísaný odev. Ten sa väčšinou uvádza pre mužov a žena sa musí s partnerom zladiť.
Ak je na pozvánke uvedené black tie (smoking + motýlik) a pre ženy nie sú striktne uvedené dlhé šaty, môžete si obliecť aj malé večerné v dĺžke pod kolená. Iná situácia nastáva, keď na ples či koncert je pre muža predpísaný smoking a pre ženu veľká večerná róba. V tomto prípade si dáma oblieka dlhé šaty. Ak je odvážna a nebojí sa extravagancie, môže si tiež obliecť smoking, samozrejme, v dámskej podobe. Na dedinské bály, maturitné plesy a podobné akcie chodia muži v tmavom obleku a ženy v dlhých či koktailových šatách.
Veľká večerná
„V kurze sú stále asymetrické výstrihy, štrasové aplikácie, čipka, riasenie aj volány. Veľmi pekné sú šaty, ktorých strih pripomína morskú pannu. Vyberať si treba šaty tak, aby sedeli na postave. Čo je pekné, vyzdvihnite, čo treba skryť, skryte. O farebnosti je ťažko hovoriť. Trendy farbou je zelená, ktorá však najviac pristane ryšavkám. Podľa môjho názoru by si ženy mali vyberať farbu plesových šiat podľa toho, ktorá sa im páči, a v ktorej sa budú cítiť dobre. Dnes už neplatí, že je nutné sa farebne zladiť s partnerom, hoci viaceré páry sa tohto pravidla stále držia a páni mávajú aspoň kravatu vo farbe dámskych šiat,“ povedala Ivana Jeleňová, majiteľka butiku Ivaneli.
Doplnky
Tohto roku sú módne škatuľkové kabelky v rôznych farbách. Ako hovorí majiteľka butiku, tiež už neplatí prísne zladenie kabelky a topánok. „Čo sa týka obuvi, určite nič nepokazíte, keď stavíte na klasické lodičky. Ak sa však rozhodnete pre sandáliky, zvoľte do nich špeciálne pančuchy s voľnými prstami. Dôležité je nič nepreháňať. Pozor si treba dávať na podprsenky, plastové ramienka sú absolútne nevhodné. Ani so šperkami to netreba preháňať. K šatám, na ktorých sú rôzne kamienky, stačia iba jemné náušnice,“ povedala na záver I. Jeleňová.
Šperky
Pokiaľ sa rozhodnete pre spoločenské šaty, ktoré nie sú zdobené kamienkami, potrebujete si vybrať vhodné šperky. Bežná bižutéria na plesy nie je veľmi vhodná. „Ak chcete investovať do šperkov, je dobré vziať si do predajne fotografi u šiat. Naše skúsené predavačky vám tak veľmi dobre poradia, čo sa k vašim šatám hodí. K jednoduchším šatám by si dámy mohli kúpiť nestarnúcu klasiku, a to sú perly. V predajni ponúkame sladkovodné, ktoré sú cenovo prístupnejšie, ale pre náročnejšie zákazníčky máme pripravené aj morské, ktoré sú trochu väčšie. Tak isto je možnosť vybrať si aj z rôznych farieb. K perlovému náhrdelníku je potom vhodný aj náramok či náušnice. Komu sa perly nepáčia, môže si vybrať zaujímavý náhrdelník, ktorý padá do dekoltu. Zlato je vždy investícia do budúcnosti a nikdy sa v rodine nestratí. Hoci ešte prednedávnom mali zákazníčky záujem viac o biele zlato, túto sezónu sa vracia už aj klasické žlté,“ dozvedeli sme sa od predavačky zo zlatníctva a klenotníctva Zlato Lux.
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.