Čím sú bábätká narodené na Nový rok výnimočné?

Bábätká narodené 1. januára sú nielen prvým darčekom ich rodičov v novom roku. S narodením sa v tento deň sa spája aj množstvo mýtov. Deti, ktoré v tento deň prídu na svet, by totiž mali byť výnimočné. A to hneď z viacerých dôvodov.
Babských povier spojených s deťmi je veľa. Od urieknutia a červenej šnúrky, cez zatnuté päste a skúposť, až po nepozeranie sa do zrkadla. Len málokto vie, že sa tieto povery spájajú aj s Novým rokom.
Sú najšťastnejšie
Deti narodené na Nových rok sú podľa starých povier najšťastnejšie v živote. Vo všetkom sa im darí a toto šťastie dokážu preniesť aj na svoju rodinu. Navyše, čím sú bližšie narodené k polnoci, tým viac šťastia dostanú do daru. Dariť sa im vraj bude celý život vo všetkých aspektoch ich života. Či už ide o financie, lásku alebo rodinu. A práve v prvý rok ich života posúvajú nenápadne toto ich šťastie aj ostatným členom ich rodiny.
Sú imúnne voči zlu
Novorodencom sa zvykla uviazať červená šnúrka na zápästie či kočík, aby sa predišlo urieknutiu. To sa často spájalo s prekliatím čarodejnice či zlých duchov. Pri novoročných bábätkách sa zla nemusíte báť. Žiadne zlé duše sa ich totiž neodvážia strašiť.
Navyše sa hovorí, že rodičia s takýmto dieťatkom môžu žiť kdekoľvek a nemusia sa báť, že by ich niečo v noci strašilo. Žiadne zvláštne zvuky, kroky či pukanie podlahy.
Pokračovanie nájdete na druhej strane.
Odporúčané články

Veľkonočná vigília, slávená v noci zo soboty na nedeľu, je ústrednou bohoslužbou kresťanských osláv Veľkej noci, ktorá začína Veľkonočnú nedeľu. Podľa Tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska nejde o obrady Bielej soboty, hoci sa konajú v sobotu po západe slnka, ale liturgicky patria už k nedeli. Táto noc bdenia, zasvätená očakávaniu Pána, oslavuje Kristovo zmŕtvychvstanie a prináša radosť po tichu od Zeleného štvrtka.

Granadír patrí medzi ikonické jedlá domácej kuchyne, ktoré vynikajú jednoduchosťou, chuťou aj nostalgiou. Zemiaky, cestoviny a dobre opečená cibuľka vytvárajú dokonalú kombináciu, ktorá nasýti a poteší. Pripravuje sa z bežných surovín a zvládne ho aj kuchár-začiatočník.

Veľkonočné sviatky na Slovensku sú späté s tradíciami a bohatým pohostením, od klobás a šunky po koláče a veľkonočnú hrudku. Aby ste si mohli užiť tieto dobroty bez obáv z priberania, prinášame tri praktické rady, ktoré vám pomôžu udržať rovnováhu a zdravý prístup k jedlu počas sviatkov.