Číňania naklonovali opičky. Prídu na rad ľudia?
Dve identické mláďatá makaka dlhochvostého sa stali prvými primátmi naklonovanými metódou prenosu jadra somatickej bunky (SCNT), ktorou bola pred vyše 20 rokmi naklonovaná ovca Dolly.
Makaky Čung Čung a Chua Chua sa narodili pred pár týždňami a pri ich klonovaní bola použitá metóda SCNT, pri ktorej sa do vajíčka zbaveného jadra vloží jadro somatickej bunky iného zvieraťa. Z takto upravenej bunky vznikne klon zvieraťa, ktoré bolo darcom náhradného bunkového jadra.
[ad][/ad]Od roku 1996, keď v Škótsku prišla na svet ovca Dolly, vedci využili metódu SCNT pri klonovaní viac ako 20 živočíšnych druhov vrátane kráv, ošípaných, psov, králikov, potkanov či myší. Ukázalo sa však, že klonovanie primátov je oveľa náročnejšie než replikácia cicavcov.
„Vyskúšali sme niekoľko rozličných metód, ale fungovala len jedna. Úspešnému naklonovaniu opice predchádzalo veľa neúspešných pokusov,“ uviedol Sun Čchiang z Čínskej akadémie vied, ktorý dodal, že v súčasnosti už nič nestojí v ceste klonovaniu primátov, čo znamená, že sa o čosi väčšou realitou stane aj klonovanie ľudí.
Foto: TASR(TASR, JH)
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.