Cirkus v Nemecku využíva namiesto zvierat ich hologramy
Známy nemecko-rakúsky Circus Roncalli dal ráznu stopku živým zvieratám. Rozhodol sa využiť technologický pokrok a pre svojich návštevníkov pripravil holografickú cirkusovú šou.
Circus Roncalli bol založený vo Viedni v roku 1976, už v 90-tych rokoch minulého storočia zastával názor, že zvieratá majú byť ušetrené od drezúry i mnohých tvrdých praktík, ktoré sa im v cirkusoch po celom svete, žiaľ, dostávajú.
Postupne odstránilo vedenie cirkusu zo svojho programu všetky čísla s voľne žijúcimi zvieratami. Ako sa vyjadrili majitelia Circus Roncalli: „Rozhodli sme sa proti zvieratám a v prospech zvierat.“ Vystúpenia pretvorili na akrobatické a poetické čísla s umelcami i zábavné výstupy klaunov.
Prvý na svete
Technologický pokrok im umožnil spraviť aj šou, v ktorej zohrávajú hlavnú rolu hologramy zvierat. Prvé takéto vystúpenie sa uskutočnilo v meste Bonn (Nemecko) a nadchlo všetkých divákov.
Circus Roncalli je tak prvým cirkusom na svete, ktorý dal prednosť technológiám pred zvieratami.
• je tvorba hologramov, teda trojrozmerných obrazov založených na zachytení predmetu pomocou oporného koherentného žiarenia a vĺn odrazených od predmetu. Je to vyspelá forma fotografie,
• bola vynájdená maďarským fyzikom Dennisom Gaborom v roku 1947, za čo v roku 1971 získal Nobelovú cenu,
• v súčasnosti považuje za jednu z najpozoruhodnejších činov modernej vedy a technológie. Hologramy majú jedinečné vlastnosti zachovať si skutočný objem predmetov.
Zákaz zvierat na Slovensku
Na Slovensku bude od 1. septembra 2019 zakázané využívať na verejné vystúpenia mačkovité šelmy, slony, delfíny, žirafy, primáty, medvede aj ďalšie zvieratá. Rovnako bude zakázané ich s týmto cieľom cvičiť. Vyplýva to z návrhu vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.
[article slug=”v-cirkusoch-na-slovensku-nebudu-moct-vystupovat-takmer-ziadne-zvierata”][/article] [ad][/ad](ROČ)
Zdroj: thedodo.com
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.