Čo by ste mali vedieť, ak vlastníte psa? Toto sú vaše povinnosti
Túžili ste po domácom zvieratku a rozhodli ste sa pre psa? S jeho vlastníctvom sa však viažu aj povinnosti.
Po tom, ako si domov privediete či už šteniatko alebo psa, vás čaká prvá povinnosť a tou je evidencia. Každý pes, ktorý bol na jednom mieste v rámci Slovenskej republiky držaný viac ako 90 dní, musí byť zaevidovaný. Na evidenciu máte 30 dní po uplynutí doby 90 dní. Do evidencie sa zapisuje aj strata či úhyn psa. Ak nastanú nejaké zmeny údajov alebo skutočností, ste ako majiteľ povinný ich nahlásiť obci, v ktorej ste evidovali svojho psa.
Po evidencii vám obec vydá známku psa, ktorú musíte mať vždy so sebou. Táto známka slúži na preukázanie totožnosti vášho psa. Ak by sa vám stalo, že ste túto známku stratili alebo vám bola odcudzená, ste povinný túto skutočnosť nahlásiť obci do 14 dní. Obec vám následne vydá novú známku, ktorá je už za poplatok.
V prípade, že majiteľ psa povinnosť evidencie nedodrží, môže mu byť udelená sankcia, ktorá siaha až do výšky 165€. Ak budete vyzvaný k preukázaniu totožnosti vášho psa jeho známkou a nebudete ju mať pri sebe alebo ju z nejakého iného dôvodu neposkytnete, môžete dostať pokutu až do výšky 65€.
Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.