Čo dokáže vianočné korenie?
Významný podiel na vianočnej atmosfére majú typické vianočné korenia. Tie nám príjemne pošteklia chuťové aj čuchové receptory. Nie každý však vie o ich liečivých účinkoch.
Väčšina korení blahodarne pôsobí na naše vnímanie Pri vôňach si často vybavujeme situácie, ktoré sme už niekedy zažili, alebo ľudí, s ktorými sme sa už stretli. Korenia však pôsobia pozitívne aj na náš fyzický stav. V čom dokážu vianočné korenia pomôcť ?
Škorica na upokojenie
Škorica má typickú podmanivú vôňu, ktorá nám pripomína obdobie Vianoc. Je obľúbenou prísadou do vianočných koláčov a vareného vína. Okrem toho dokáže v mrazivých dňoch rýchlo zahriať a napomáha pri spaľovaní tukov. Podporuje trávenie, znižuje cholesterol v krvi a pôsobí ako afrodiziakum. Jej vôňa má upokojujúce účinky a blahodarne pôsobí na našu psychiku.
Jej účinky poznali starí Egypťania už pred 2000 rokmi pred Kr. Slúžila ako liek proti horúčkam, ale aj ako príchuť do nápojov. V Číne bola škorica cennejšia ako zlato a používala sa aj namiesto platidla. Jej pôvod však pochádza z Indie, odkiaľ sa začala šíriť do celého sveta.
Vanilka proti nespavosti
Kto by si vedel predstaviť Vianoce bez vanilky? Je hlavnou prísadou do vianočných koláčov a rozvonia nám celý domov. U nás si vypestovala tradíciu vo forme vanilkových rožkov. Predstavuje životabudič pre činnosť srdca, takže si ju môžeme dopriať aj vo väčšom množstve. Pôsobí ako afrodiziakum a podnecuje zmyselnosť.
Voňavá vanilka je aromatické korenie, ktoré užívali Aztékovia na zbavenie sa nervozity a napätia. Pochádza z Mexika, kde bola známa ako medicína proti nespavosti. Jej pestovanie je veľmi náročné, a preto v súčasnosti patrí k najdrahším koreninám na svete. V obchodoch nájdeme jej lacnejší variant, tzv. vanilkový cukor, ktorý je ochutený o jej extrakt.
Klinčeky na chuť
Voňavé, liečivé, aromatické. Aj to sú klinčeky pochádzajúce z Madagaskaru. Majú výraznú a nezameniteľnú vôňu s ostrou chuťou. Spájame si ich väčšinou s vareným vínom, punčom a perníčkami.
Pomáhajú pri chrípke, nachladnutí a majú antibakteriálne účinky. Klinčeky obsahujú oleje, ktoré podporujú chuť do jedla. Možno, že aj to je dôvod, prečo nám vianočné koláče tak chutia. V ľudovom liečiteľstve sa prežúvali, aby zabránili bolesti zubov a odstránili nepríjemný zápach z úst.
Aníz na priedušky
Patrí medzi najstaršie korenie na svete. O používaní anízu sú zmienky už v egyptských papyrusoch. Dodnes sa v krajinách Orientu žuje kvôli podpornému pôsobeniu na trávenie. Aníz má aromatickú vôňu a štipľavo-sladkú chuť. Pridávame ho do koláčov a vieme ním ochutiť aj kompóty.
Môžeme ho využiť aj ako pomoc pri suchom kašli a boľavých prieduškách. Upokojuje podráždený žalúdok a v drvenej konzistencii pomáha pri čkaní a zápachu z úst. Jeho vôňa je upokojujúca a dokáže uľahčiť zaspávanie.
Badián proti reume
Badián je svojím hviezdicovitým vzhľadom veľmi atraktívne korenie. Zo všetkých vianočných korení je najdekoratívnejší. Okrem toho nám zlepšuje metabolizmus a má antivírusové účinky. Je aromatickejší ako aníz a používa sa pri výrobe liekov a kozmetiky.
Priputoval k nám až z ďalekej Číny, kde slúžil na osvieženie dychu. Pomáha nám pri tráviacich problémoch a v tradičnej medicíne je využívaný ako prostriedok proti reumatizmu.
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.