Tip na recept: Pečená paprika plnená bulgurom, fetou a bylinkami
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.

Ingrediencie:
- 4 veľké červené papriky
- 150 g bulguru
- 200 g feta syra (rozmrvený)
- 1 malá cibuľa (nasekaná nadrobno)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- 1 lyžica čerstvého nasekaného petržlenu
- 1 lyžica čerstvej nasekanej mäty (alebo 1/2 lyžičky sušenej)
- 1 lyžica čerstvého nasekaného kôpru (voliteľné)
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- Olivový olej na pokvapkanie
Postup:
- Príprava bulguru: Bulgur prepláchneme studenou vodou a dáme do hrnca s dvoma šálkami vody. Osolíme a privedieme k varu. Potom znížime teplotu, prikryjeme a varíme približne 10-12 minút, kým bulgur nie je mäkký a vsiakne všetku vodu. Necháme vychladnúť.
- Príprava paprík: Papriky rozrežeme na polovice a odstránime semienka a vnútorné žilky. Pripravíme si pekáč a papriky uložíme reznou stranou nahor.
- Príprava plnky: Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nasekanú cibuľu a restujeme ju, kým nezosklovatie. Pridáme cesnak a krátko restujeme, len aby uvoľnil vôňu.
- Zmiešanie plnky: V miske zmiešame vychladnutý bulgur, orestovanú cibuľu a cesnak, feta syr, petržlen, mätu, kôpor (ak používame) a citrónovú šťavu. Dochutíme soľou a čiernym korením. Všetko dobre premiešame.
- Plnenie paprík: Pripravenú plnku lyžicou rovnomerne rozdelíme do polovíc paprík a jemne utlačíme.
- Pečenie: Papriky pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do predhriatej rúry na 180 °C. Pečieme približne 30–35 minút, alebo kým papriky nezmäknú a začnú chytať zlatistú farbu na okrajoch.
- Servírovanie: Pečené papriky môžeme podávať teplé alebo izbovej teploty. Na ozdobu môžeme pridať ďalšie čerstvé bylinky a trochu rozmrvenej fety.
Dobrú chuť!

Odporúčané články

Tradičná chuť slovenských šúľancov v slanej verzii s krémovou smotanovou omáčkou a výrazným údeným syrom vás prenesie priamo do kuchyne našich starých mám. Jednoduché zemiakové cesto, jemné prísady a výrazná syrová omáčka robia z tohto jedla sýtu pochúťku, ktorá sa hodí na obed aj večeru. Vyskúšajte domácu klasiku v originálnom spracovaní.

Chrumkavá kôrka, šťavnaté mäso a silné chute, ktoré rozozvučia slovenskú tradíciu na tanieri. Pečené bravčové koleno s kyslou kapustou, horčicou a chrenom je sviatočný pokrm, ktorý si zaslúži čas aj pozornosť – odmenou vám bude dokonalý nedeľný obed.

Krémová pórová polievka so zemiakmi a smotanou je ideálnym tipom na ľahký obed či teplé predjedlo. Vyniká jemne nasladlou chuťou póru, krémovou konzistenciou a jednoduchou prípravou. Pripravená z niekoľkých bežných surovín, zasýti aj poteší – a výborne chutí s kúskom čerstvého chleba alebo sypaná čerstvými bylinkami.