Čo ste o strese možno nevedeli
Ste stále v zhone, máte pocit, že nič nestíhate, ste frustrovaní, cítite sa unavení a vyčerpaní, ste s nervami v koncoch a aj keď prežívate príjemné chvíle a v zásade sa nič nedeje, myslíte vždy na to najhoršie? Prezradíme vám ako sa toho zbaviť.
[article slug=”nech-stres-neovladne-nas-zivot”][/article]Slovo stres pochádza z anglického slova stress a znamená tlak, záťaž, vypätie. Anglické slovo stress pochádza zasa zo starého francúzskeho výrazu „estrecier“ (prinútiť, použiť násilie), ktoré je odvodené od latinského „strictus, stringere“ (uťahovať, stláčať)?
Za otca moderného výskumu stresu je považovaný kanadský endokrinológ, chemik a univerzitný pedagóg Hans Hugo Bruno Selye.
Mnohé štúdie potvrdili, že stres výrazne oslabuje náš imunitný systém. Negatívny stres sa podieľa na rozvoji srdcovo-cievnych chorôb, ochorení tráviaceho systému a psychických ochorení. Chronický stres môže viesť k depresii.

Tak ako sme v živote každý iný, tak každému z nás pomáhajú iné prostriedky na predchádzanie alebo už zmierňovanie stresových situácií v našich životoch. Ide o to, aby sme si zmenou životného štýlu namixovali ten správny koktail psychohygienických opatrení.
[ad][/ad]Čo zaručene pomáha?
- Plánovanie dňa a organizovanie aktivít.
- Striedanie duševnej práce s fyzickou námahou a naopak.
- Vyhýbanie sa stresovým situáciám a konfliktom
- Dostatok pohybu, odpočinku a spánku.
- Zdravá a vyvážená strava.
- Pobyt v prírode.
- Dychové cvičenia, relaxácie, masáže, meditácie.
- Schopnosť dokázať počas dňa opustiť svet moderných technológií, telefónov a médií.
- Kvalitné medziľudské vzťahy.
- Neznepokojovanie sa vecami, ktoré nemôžme zmeniť.
- Stretnutia s priateľmi a ľuďmi, ktorých máme radi.
- Smiech.
- A môže sa zdať zvláštne, že k redukcii úrovne stresu a pocitov úzkosti môže pomôcť aj žuvanie žuvačky. Počas jej prežúvania sa totiž zvyšuje prietok krvi do mozgu, čo podľa mnohých odborníkov môže byť v stresových situáciách nápomocné.
Odporúčané články
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Kyticu ruží na Medzinárodný deň žien čoraz častejšie nahrádzajú originálnejšie darčeky. Darujte tentokrát žene, na ktorej vám záleží, darček, ktorý jej spríjemní deň. Vytvorte niečo, čo si skutočne zapamätá – nezabudnuteľný prezent.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.

