Čokoláda ovplyvňuje mozog i zdravie
Konzumácia čokolády má bezpochyby vplyv na našu náladu. Zo štatistík vyplýva, že väčšinu čokolády konzumujeme v zime, čo naznačuje, že ju používame na prekonanie sezónnych výkyvov nálad (zvýšenie serotonínu). Čokoláda tiež podľa niektorých štúdií pomáha zlepšiť kognitívnu výkonnosť, ale niektoré ďalšie štúdie túto výhodu nepotvrdzujú.
Kvalitná čokoláda je jedným z najviac koncentrovaných zdrojov prírodných rastlinných antioxidačných látok, tzv. flavonoidov. Kakaové výrobky preto predstavujú významný podiel príjmu flavonoidov v západných krajinách.
Flavonoidy majú veľmi horkú až zvieravú chuť, čo potvrdia asi všetci, ktorí niekdy ochutnali čokoládu s 99 %. A to je práve dôvod, prečo mnoho výrobcov pridáva do výrobkov cukor a znižuje obsah kakaa – snažia sa pripraviť spotrebiteľsky atraktívnejší, avšak pre naše zdravie oveľa horší produkt.
Potraviny s vysokým obsahom kakaa tiež pomáhajú znižovať krvný tlak, najskôr práve vďaka flavaniodom, pretože môžu zmeniť produkciu zápalových modulátorov a rozširujú krvné cievy v tele, podobne ako omega-3 mastné kyseliny. Na flavonoidy bohatá čokoláda môže znižovať zlý cholesterol (LDL) a zvyšovať dobrý cholesterol (HDL).
Ale aby sme iba nechválili, tak na druhej strane je potrebné si uvedomiť, že v prípade vyššej konzumácie čokolády (predovšetkým tých mliečnych s menším percentom kakaa) povedie naopak k zvýšeniu váhy a zvýšenému riziku metabolického syndrómu. Čokoláda s nízkym percentom kakaa totiž obsahuje veľké množstvo cukrov a nasýtených tukov.
Foto: TASR
Odporúčané články
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.