Coworkeri z co-Šicke: Každý si robí svoje, no pomáhame si všetci
Poznáte ten pocit, keď máte urobiť prácu z domu, ale o vašu pozornosť intenzívnejšie bojuje chladnička, posteľ či internet? Tomuto predchádzajú coworkingové spoločnosti, ktoré predstavujú nový štýl práce vo flexibilnom kancelárskom prostredí. Coworkeri, navzájom nezávislí pracovníci, zdieľajú pracovné miesto s ďalšími kolegami s podobným zmýšľaním.
V Košiciach takéto priestory ponúka firma co-Šicke, Tabačka, Halmi Space, Eastcubator, Salia a novootvorené miestnosti odhalila aj spoločnosť Every Day. Cieľom otvorenej kancelárie je budovať komunitu ľudí, ktorí sú ochotní pracovať na sebe a ostatných okolo nevnímajú ako konkurenciu, ale ako možnosť na spoluprácu. Zdieľané prostredie sľubuje lepšie sústredenie, nové kontakty, a zároveň vyššiu efektivitu práce. Podobne zmýšľajúci pracovníci si tak medzi sebou vymieňajú informácie, skúsenosti a rady.
Pracujú spolu no každý na svojom
„Pracujeme spolu, aj keď každý na svojom biznise, a tak si dokážeme aj navzájom pomáhať,“ vysvetľuje kouč, mentor a lektor coworkingovej spoločnosti co-Šicke Tomáš Gebe. Pod jednou strechou sa tu vie stretnúť fotograf, grafik, webový špecialista či distribútor výživových doplnkov. „A keď niekoho osloví klient, že potrebuje web, tak mu ho daný webový špecialista urobí, grafik mu vie urobiť logo či vizitku a marketingový pracovník mu môže pomôcť zviditeľniť sa,“ vysvetľuje výhodu fungovania nezávislých pracovníkov v jednej miestnosti T. Gebe.
V coworkingových pracovniach si svoje miesto nájdu vysokoškoláci, začínajúci podnikatelia či príležitostní coworkeri, ktorí si potrebujú vybaviť prácu, stretnutie či telefonát. Spoločná miestnosť im navyše pomáha ušetriť si financie, ktoré sú pri podnikaní potrebné na nájom kancelárie.
Koláčové párty, fotenie, koučing
V týchto miestnostiach nie je núdza o nápady. Coworkera Róberta Končalu, ktorý distribuuje výživové doplnky, zavialo do Košíc jeho srdce. Keďže pre jeho podnikane je kontakt s ľuďmi dôležitý, rozhodol sa ho získať prostredníctvom coworkingu. „Robím tu koláčové párty a týmto spôsobom nadväzujem kontakty,“ prezradil R. Končal. Hlavnou myšlienkou koláčovej párty je ľuďom ukázať, ako vedia z výživových doplnkov vyťažiť čo najviac. „Veľa ľudí si ich zakúpi, no zabudne ich užívať. A práve tu sa spojilo príjemne s užitočným,“ dodáva coworker.
Hoci svadobný fotograf Tomáš Puškaš má svoju kanceláriu aj doma, do spoločnej miestnosti chodí upravovať fotografie. „Keď idete do práce a máte šéfa, tak viete, že musíte niečo stihnúť. Doma to tak nie je.“ Preto svoju prácu robil až do rána. „Chýbalo mi niečo, čo by moju hlavu prinútilo uvedomiť si, že som z bytu odišiel a musím niečo stihnúť urobiť, keď chcem ísť domov,“ vysvetľuje, prečo od novembra navštevuje coworking.
Lektorka Martina Magic toto miesto využíva ako priestor na stretávanie sa podobne zmýšľajúcich ľudí, pre ktorých organizuje akcie. „Venujem sa koučingu dospelých ľudí a študentov, robím školenia pre rodičov, ktorí chcú viesť výchovu iným ako autoritatívnym spôsobom,“ prezrádza lektorka z coworkingovej firmy co-Šicke.
Stretnutie v roku 2022
V coworkingu si každý rieši svoj biznis, kde na nich nečíha žiaden nadriadený. Vo večerných hodinách môžu tieto miestnosti slúžiť aj zaujímavým akciám. O tom, že sa tu stretáva množstvo nápaditých ľudí svedčí aj nedávne podujatie vo firme co-Šicke, ktorú zorganizovali pre verejnosť.
Večierok s názvom O päť rokov spočíval v tom, že každý návštevník sa počas celej doby jej trvania musel správať a rozprávať tak, ako keby sa ocitol o päť rokov neskôr. „Bola to taká cesta v čase. Každý, kto prešiel našimi dverami sa dostal do roku 2022. Chceli sme inšpirovať ľudí, aby si uvedomili, čo v živote chcú a ako to chcú dosiahnuť,“ s úsmevom opísal Tomáš Gebe.
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.