Dobrú kávu z kávovaru si uvaríte aj doma
Kávu spoznali ľudia ešte v 15. storočí. Avšak až v 19. storočí, v storočí pary, nastala zmena v jej príprave.
Z gravitácie na paru
V roku 1822 Francúz Louis Bernard Rabaut použil silu pary na to, aby voda pretekala cez pomletú kávu. Dovtedy bol známy iba gravitačný pohon. Robila sa tzv. prekvapkávaná káva. Táto metóda však nebola ideálna. Para bola až príliš horúca a dávala káve spálenú chuť.
V roku 1901 postavil prvý kaviarenský stroj, ktorý bol vybavený kotlom, Luigi Bezzera. Ten pozoroval svojich robotníkov, ktorí prípravou kávy strácali veľa času. Vymyslel obrovský parný kávovar. Bol to vlastne veľký bojler s horúcou vodou a vysokým tlakom pary. Po obvode mal rozmiestnené štyri držiaky filtrov s mletou kávou a výtokmi, ktoré slúžili na prípravu kávy priamo do pohárov.
Rýchlo, ale nekvalitne
Spoločnosť, ktorú vlastnil Desidero Pavoni, začala v roku 1905 v Miláne vyrábať kávovary podľa stroja, ktorý vymyslel Luigi Bezzera. Tieto sériovo vyrábané kávovary spôsobili kaviarenskú revolúciu. Najväčším problémom rýchlo pripraveného nápoja však bola jeho chuť. Kvôli vysokému tlaku a teplote bol nápoj horký a chýbala mu pre espresso typická krémová pena na povrchu.
Za všetko mohla voda
V roku 1938 vstupuje do histórie piestové čerpadlo. Pán Bremonese, technik v továrni na kávové mlynčeky, vyvinul piestové čerpadlo, ktoré nútilo horúcu (nie vriacu) vodu pretekať cez kávu. Firma Gaggia začala neskôr toto čerpadlo montovať do svojich kávovarov. Tento nový dizajn bol prvýkrát použitý v kaviarni v Miláne.
Takáto espresso káva mala už známu “zlatú” ozdobu, ktorú dnes nazývame crema. Bol to kľúčový objav – voda na prípravu kávy nesmie byť vriaca! Iba tak sa káva nespáli. Škoda len, že v niektorých kaviarňach to dodnes nevedia…
Elektrina pomohla
V roku 1961 M. Faema vytvoril stroj, v ktorom bola voda vytláčaná cez jemne mletú kávu elektrickým čerpadlom. Tento návrh sa potom veľmi rýchlo rozšíril a kvalitné espresso sa dostalo už aj do priemernej domácnosti.
Takže ak ste teraz dostali chuť na dobré espresso, môžete sa spoľahnúť na stroj, ktorý prešiel za skoro 200 rokov veľkým vývojom. Určite vám ju pripraví presne tak, ako ju máte radi.
Čo si vybrať?
Dnes sa môžete rozhodnúť medzi automatmi, pákovými strojmi či kapsľovými kávovarmi. “Automat vám kávu sám pomelie, napení mlieko, urobí lahodné cappuccino,” hovorí vedúci elektropredajne Jovan Blažek. “Sám si požiada o doplnenie vody, kávy, o prečistenie, odvápnenie, o vysypanie odpadu na kávu. Vy si len nastavíte požadovanú silu kávy a množstvo vody. Pri výbere sa môžete zamerať na mlynček. Či je keramický alebo kovový – ten kovový je pevnejší. Nezlomí sa, ak sa v káve objaví tvrdá nečistota. Lacnejšie automaty nemajú možnosť regulovať silu kávy.”
Pákové kávovary sú klasika. Len po každom espresse musíte sitko umyť. “Pozor na kávu. Musí byť hrubšie mletá. Ak je mletá najemno, sitko sa upchá a voda vyteká okolo sitka. Stalo sa dokonca, že tá istá káva v obchode bola rôzne zomletá. Niekto sa asi vo výrobe pri mletí kávy “pomýlil”. Preto ak si kupujete kávu, tak radšej hrubšie mletú alebo si ju dajte zomlieť.
V poslednom čase sa stali módnymi kapsľové automaty. Výhodou je jednoduchá obsluha a množstvo príchutí. Každá značka však má tie svoje. “Chybou kapsľových automatov je, že ak si vyberiete značku, môžete do nej používať iba tie “jej” kapsle. Kombinovať sa totiž nedajú,” hovorí Jovan Blažek a dodáva: “Ak napríklad podľahnete reklame s George Clooneym a v zahraničí si kúpite automat, ktorý ponúka, tak máte problém s kapsulami. Originál kapsle sa na Slovensko nedovážajú, pretože takéto automaty sa u nás nepredávajú. Nuž, asi sme pre Clooneyho malá krajina… V Čechách si ich môžete kúpiť zas len cez internet.”
TROCHA MATEMATIKY
Neviete, či sa vám kávovar oplatí? Tu je úplne jednoduchý prepočet:
- Cena dobrého kávovaru 540 €
- 1 kg kávy nadštandardnej kvality 19,90 €
- Porcia kávy (7 g) z kávovaru 0,15 €
- 120 dávok, ktoré priemerne vypijú 2 ľudia v domácnosti za mesiac 18,00 €
- Cena kávy v dobrej kaviarni 1,90 €
- Cena kávy v kaviarni za mesiac 228,00 €
- Úspora za šálku kávy pripravenej v kávovare 1,75 € Na splatenie čiastky za kávovar a kávu je potrebné uvariť 301 šálok kávy. To znamená, že keď za mesiac 2 ľudia v domácnosti vypijú 120 káv, za necelé 3 mesiace sa investícia do kávovaru vráti. (zdroj: vzdy.sk)
Foto: TASR
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.