Doprajte si zdravie skryté v jogurtoch
Dožičiť si každý deň porciu jogurtu je nielen chutné, ale aj zdravé. Robiť by ste tak mali v každom veku. Deťom dodá porcia lahodného krému vápnik, dospelým zas napraví narušené trávenie. Treba si však vedieť správne vybrať.
Prírodné probiotiká na pokazený žalúdok
Stres, zmena stravovacích návykov, liečba antibiotikami, výskyt infekcií. Veď to predsa poznáte. To všetko sa môže podpísať nad narušenou rovnováhou našej črevnej mikroflóry. Práve vtedy je užitočné „nadopovať“ sa probiotikami. Najlepšie tými prírodnými.
Probiotickú kultúru nájdeme vo väčšine čerstvých jogurtov, zakysankách, kefíroch, acidofilných mliekach, ako aj v syroch a bryndzi. Práve jogurtové baktérie prechádzajú celým tráviacim traktom a dokážu ho správne naštartovať. Kyslé sójové produkty či kyslá kapusta takisto obsahujú probiotiká, ale v menšom množstve.
Vápnik pre deti
Aj deti potrebujú probiotiká, nie však tak nevyhnutne a v takých množstvách ako dospelí. Na druhej strane, pre ich zdravý rast je dôležitý najmä dostatočný prísun vápnika. Podieľa sa predsa na správnom vývine kosti a zubov. A koľko mliečnych výrobkov by deti mali konzumovať? V predškolskom veku by to mali byť 3 až 4 porcie denne, v školskom veku postačia 2 až 3 porcie.
V 100 gramoch kvalitného jogurtu nájdete až 155 mg vápnika. To predstavu u detí takmer 20 % odporúčaného dennéh príjmu. Detský jedálniček preto môžete doplniť o ďalšie potraviny, bohaté na vápnik, napríklad mak, syr goudu a eidam, tvaroch a mlieko.
Vedeli ste?
Termín „probiotiká“ prvýkrát použil nemecký vedec Ferdinand Vergina v roku 1954. Odvodený je z gréčtiny (pre = priaznivý a bios = život). Už samotný názov teda naznačuje, že ide o látku prospešnú pre život.
Jana Karaffová
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.