Doprajte si zdravie skryté v jogurtoch
Dožičiť si každý deň porciu jogurtu je nielen chutné, ale aj zdravé. Robiť by ste tak mali v každom veku. Deťom dodá porcia lahodného krému vápnik, dospelým zas napraví narušené trávenie. Treba si však vedieť správne vybrať.
Prírodné probiotiká na pokazený žalúdok
Stres, zmena stravovacích návykov, liečba antibiotikami, výskyt infekcií. Veď to predsa poznáte. To všetko sa môže podpísať nad narušenou rovnováhou našej črevnej mikroflóry. Práve vtedy je užitočné „nadopovať“ sa probiotikami. Najlepšie tými prírodnými.
Probiotickú kultúru nájdeme vo väčšine čerstvých jogurtov, zakysankách, kefíroch, acidofilných mliekach, ako aj v syroch a bryndzi. Práve jogurtové baktérie prechádzajú celým tráviacim traktom a dokážu ho správne naštartovať. Kyslé sójové produkty či kyslá kapusta takisto obsahujú probiotiká, ale v menšom množstve.
Vápnik pre deti
Aj deti potrebujú probiotiká, nie však tak nevyhnutne a v takých množstvách ako dospelí. Na druhej strane, pre ich zdravý rast je dôležitý najmä dostatočný prísun vápnika. Podieľa sa predsa na správnom vývine kosti a zubov. A koľko mliečnych výrobkov by deti mali konzumovať? V predškolskom veku by to mali byť 3 až 4 porcie denne, v školskom veku postačia 2 až 3 porcie.
V 100 gramoch kvalitného jogurtu nájdete až 155 mg vápnika. To predstavu u detí takmer 20 % odporúčaného dennéh príjmu. Detský jedálniček preto môžete doplniť o ďalšie potraviny, bohaté na vápnik, napríklad mak, syr goudu a eidam, tvaroch a mlieko.
Vedeli ste?
Termín „probiotiká“ prvýkrát použil nemecký vedec Ferdinand Vergina v roku 1954. Odvodený je z gréčtiny (pre = priaznivý a bios = život). Už samotný názov teda naznačuje, že ide o látku prospešnú pre život.
Jana Karaffová
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.