Dravce žijú v meste medzi nami
Náš článok o košickom ornitológovi a ochrancovi dravých vtákov Jozefovi Mihókovi vzbudil medzi čitateľmi pozornosť aj odozvu. Začali sme sa všetci akosi pozornejšie obzerať a všímať si prostredie, v ktorom žijeme.
Odrazu objavujeme nielen búdky, ale aj ich zaujímavých obyvateľov. O jednom z nich nám napísala čitateľka Viera Fedelešová.
“V košice:dnes č.55 ma zaujal článok o zanietených ornitológoch. Dočítala som sa, že pán Jozef Mihók postavil a nainštaloval vyše 150 búdok. Možno aj búdka na komíne bývalej kotolne, pri bloku na Komenského 58, je jeho práca. A vďaka takejto starostlivosti som vlani mala na okne návštevu. Poštolku (v slovenskom preklade sokol myšiar – poznámka KD). Zaklopala ráno na okno a počkala, kým zájdem pre foťák. Bol to zážitok. Sedela na parapete na 7. poschodí bloku Watsonova 3,” dokončila opis svojho pozorovania čiateľka. Škoda, že nevieme, aké dojmy si z pozorovania jej bytu odniesol sokol.
Foto: Viera Fedelešová
Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.