Drevený megafón v Slanských vrchoch rozohrá prírodný orchester
Neďaleko Prešova v Slanských vrchoch vznikne v objatí stromov netradičná inštalácia. Reč je o špeciálnom drevenom megafóne, ktorý vďaka svojmu tvaru znásobuje zvuky lesa.
Návštevníci si tak budú môcť vychutnať nefalšovaný prírodný orchester. Takáto atrakcia nemá v strednej, či západnej Európe obdobu.
S nápadom vytvorenia megafónu prišli štyria mladí ľudia z občianskeho združenia Hlas lesa.
„Našou snahou je zviditeľniť miesta, ktoré si zaslúžia našu pozornosť. Radi by sme menej známe lokality v prírode predstavili verejnosti. Veríme, že dreveným megafónom sa nám podarí prilákať ľudí do prírody a podporiť tak turizmus v celom regióne,“ uviedol jeden z autorov projektu František Baláž.
Zosilnené zvuky
Drevený megafón, ktorý bude stáť neďaleko cyklotrasy spájajúcej Prešov s okolitými dedinami, má tvar deväťhranného ihlanu.
Ako vysvetlil Baláž, inštalácia megafónu je zjednodušením rotačného paraboloidu. „Paraboloid má vlastnosť, vďaka ktorej koncentruje lúče a vlny odrážajúce sa od jeho stien do jedného bodu. Človek, ktorý bude sedieť v blízkosti tohto bodu, tak bude počuť zosilnené zvuky prichádzajúce z okolia a môže pohodlne načúvať, čo mu les hovorí,“ uviedol mladý milovník prírody. Podobná atrakcia zatiaľ existuje len v Estónsku.
Už koncom augusta
Autori myslia na to, aby inštalácia nemala zlý vplyv na harmóniu lesa a zapadla do jeho prirodzeného prostredia. Na výrobu použijú drevo a menšie kovové spojovacie časti. Celkové rozmery konštrukcie by nemali presahovať dĺžku 4,2 metra a výšku a šírku 2,5 metra.
Verejnosť si prírodnú atrakciu bude môcť vychutnať už koncom augusta.
Projekt vzniká s podporou samosprávy Zlatej Bane a značky Birell, ktorá pokryla finančné náklady na výstavbu.
Zdroj: interez.sk
[ad][/ad]Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.