Drevený megafón v Slanských vrchoch rozohrá prírodný orchester
Neďaleko Prešova v Slanských vrchoch vznikne v objatí stromov netradičná inštalácia. Reč je o špeciálnom drevenom megafóne, ktorý vďaka svojmu tvaru znásobuje zvuky lesa.
Návštevníci si tak budú môcť vychutnať nefalšovaný prírodný orchester. Takáto atrakcia nemá v strednej, či západnej Európe obdobu.
S nápadom vytvorenia megafónu prišli štyria mladí ľudia z občianskeho združenia Hlas lesa.
„Našou snahou je zviditeľniť miesta, ktoré si zaslúžia našu pozornosť. Radi by sme menej známe lokality v prírode predstavili verejnosti. Veríme, že dreveným megafónom sa nám podarí prilákať ľudí do prírody a podporiť tak turizmus v celom regióne,“ uviedol jeden z autorov projektu František Baláž.

Zosilnené zvuky
Drevený megafón, ktorý bude stáť neďaleko cyklotrasy spájajúcej Prešov s okolitými dedinami, má tvar deväťhranného ihlanu.
Ako vysvetlil Baláž, inštalácia megafónu je zjednodušením rotačného paraboloidu. „Paraboloid má vlastnosť, vďaka ktorej koncentruje lúče a vlny odrážajúce sa od jeho stien do jedného bodu. Človek, ktorý bude sedieť v blízkosti tohto bodu, tak bude počuť zosilnené zvuky prichádzajúce z okolia a môže pohodlne načúvať, čo mu les hovorí,“ uviedol mladý milovník prírody. Podobná atrakcia zatiaľ existuje len v Estónsku.

Už koncom augusta
Autori myslia na to, aby inštalácia nemala zlý vplyv na harmóniu lesa a zapadla do jeho prirodzeného prostredia. Na výrobu použijú drevo a menšie kovové spojovacie časti. Celkové rozmery konštrukcie by nemali presahovať dĺžku 4,2 metra a výšku a šírku 2,5 metra.
Verejnosť si prírodnú atrakciu bude môcť vychutnať už koncom augusta.
Projekt vzniká s podporou samosprávy Zlatej Bane a značky Birell, ktorá pokryla finančné náklady na výstavbu.
Zdroj: interez.sk
[ad][/ad]Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.

