Dym z požiarov v USA už zaznamenali aj nad Slovenskom
Dym z rozsiahlych lesných požiarov v Spojených štátoch amerických (USA) zaznamenali v sobotu (12. 9.) po prvý raz nad Slovenskom. Lidar na stanici Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v Gánovciach ho zaevidoval po 18. hodine.
Meteorológovia o tom informovali na sociálnej sieti.
[ad][/ad]Dym sa v sobotu pri meraní nachádzal vo výške od deväť do 11 km nad terénom, pričom nadmorská výška terénu je približne 700 metrov. „Počas nasledujúceho dňa v nedeľu 13. septembra bola vrstva dymu zreteľne pozorovaná približne od 3. až do 15. hodiny nášho času,“ priblížili meteorológovia.
SHMÚ poukázal tiež na to, že vrstva dymu bola s pribúdajúcim časom rozpoznaná postupne v čoraz nižších hladinách troposféry. Najnižšie to bolo vo výške približne tri kilometre nad terénom. „Pozoruhodná bola v tento deň aj vertikálna hrúbka vrstvy dymu, ktorá v niektorých momentoch dosahovala až dva kilometre,“ dodali.
Dym „cestoval“ zo západnej časti USA na Slovensko približne osem dní. Prekonal vzdialenosť približne deväť tisíc kilometrov.
[ad2][/ad2](TASR)
Odporúčané články
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Kyticu ruží na Medzinárodný deň žien čoraz častejšie nahrádzajú originálnejšie darčeky. Darujte tentokrát žene, na ktorej vám záleží, darček, ktorý jej spríjemní deň. Vytvorte niečo, čo si skutočne zapamätá – nezabudnuteľný prezent.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.


