Dym z požiarov v USA už zaznamenali aj nad Slovenskom
Dym z rozsiahlych lesných požiarov v Spojených štátoch amerických (USA) zaznamenali v sobotu (12. 9.) po prvý raz nad Slovenskom. Lidar na stanici Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v Gánovciach ho zaevidoval po 18. hodine.
Meteorológovia o tom informovali na sociálnej sieti.
[ad][/ad]Dym sa v sobotu pri meraní nachádzal vo výške od deväť do 11 km nad terénom, pričom nadmorská výška terénu je približne 700 metrov. „Počas nasledujúceho dňa v nedeľu 13. septembra bola vrstva dymu zreteľne pozorovaná približne od 3. až do 15. hodiny nášho času,“ priblížili meteorológovia.
SHMÚ poukázal tiež na to, že vrstva dymu bola s pribúdajúcim časom rozpoznaná postupne v čoraz nižších hladinách troposféry. Najnižšie to bolo vo výške približne tri kilometre nad terénom. „Pozoruhodná bola v tento deň aj vertikálna hrúbka vrstvy dymu, ktorá v niektorých momentoch dosahovala až dva kilometre,“ dodali.
Dym „cestoval“ zo západnej časti USA na Slovensko približne osem dní. Prekonal vzdialenosť približne deväť tisíc kilometrov.
[ad2][/ad2](TASR)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.