E102: Žlté ohrozenie
Ide o farbivo zvané Tartazin, ktoré sa používa v mnohých druhoch potravín. Ovocné džúsy, čokolády, cukrovinky, konzervované ovocie, hrášok, plechovkové omáčky, korenie, polievky, horčica či krmivo pre psov. Na obaloch všetkých týchto výrobkov môžete na E102 naraziť.
Zistilo sa, že istá časť populácie nie je tartazin schopná znášať. U niektorých jednotlivcov môžu nastať po jeho konzumácii príznaky podobné sennej nádche (nádcha, kašeľ, bolesti hlavy atď.). Niektorí dokonca po konzumácii tejto látky trpia astmou, alergickými reakciami či tvorbou akné. Pravdepodobnosť alergie na tartazin sa zvyšuje u ľudí alergických na aspirín. Niektoré výskumy dokonca naznačujú súvislosť medzi tartazinom a kožnými nádormi či detskou hyperaktivitou. V poslednom období preto snaha jeho používanie obmedziť.
Zdroj: emulgatory.cz
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.