E102: Žlté ohrozenie
Ide o farbivo zvané Tartazin, ktoré sa používa v mnohých druhoch potravín. Ovocné džúsy, čokolády, cukrovinky, konzervované ovocie, hrášok, plechovkové omáčky, korenie, polievky, horčica či krmivo pre psov. Na obaloch všetkých týchto výrobkov môžete na E102 naraziť.
Zistilo sa, že istá časť populácie nie je tartazin schopná znášať. U niektorých jednotlivcov môžu nastať po jeho konzumácii príznaky podobné sennej nádche (nádcha, kašeľ, bolesti hlavy atď.). Niektorí dokonca po konzumácii tejto látky trpia astmou, alergickými reakciami či tvorbou akné. Pravdepodobnosť alergie na tartazin sa zvyšuje u ľudí alergických na aspirín. Niektoré výskumy dokonca naznačujú súvislosť medzi tartazinom a kožnými nádormi či detskou hyperaktivitou. V poslednom období preto snaha jeho používanie obmedziť.
Zdroj: emulgatory.cz
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Polícia vyzýva motoristov, aby mysleli na prezutie zimných pneumatík včas, a takisto, aby mysleli na ďalšie povinnosti, ktoré by mali splniť pred jazdou počas zimného obdobia. Za nesplnenie týchto povinností hrozí vodičom mastná pokuta!
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Kyticu ruží na Medzinárodný deň žien čoraz častejšie nahrádzajú originálnejšie darčeky. Darujte tentokrát žene, na ktorej vám záleží, darček, ktorý jej spríjemní deň. Vytvorte niečo, čo si skutočne zapamätá – nezabudnuteľný prezent.


