Eugen ide NADORAZ do Vladivostoku
Pred košickým obchodným centrom postávala v sobotu ráno (27. 4.) asi desiatka ľudí a očakávala príchod staršej Škody Fabia (1,2 HTP).
Týmto autíčkom sa totiž Eugen Fomkin (30) vybral na dlhočiznú cestu z Košíc do Vladivostoku, až k hranici s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou a späť.
[ad][/ad]Štyridsaťdňový trip
„Idem s kolegom Davidom (18), ktorý má na starosti fotografovanie a video. Celkom nás potešilo toto počasie pod mrakom a s dažďom, keďže naše auto nemá klimatizáciu. Cesta nám bude trvať asi 35 až 40 dní. Neviem to presne odhadnúť, ale víza máme až na 90 dní,“ hovorí Košičan, ktorý takto chce spoznávať krajinu.
„Politiku neriešime, ideme s Fabiou a veríme, že náš projekt s názvom NADORAZ dovedieme do úspešného konca.“
Cez deväť pásiem
Počas cesty cestovatelia prejdú deväť časových pásiem, spotrebujú okolo 1 500 litrov pohonných hmôt. Každé koleso sa otočí minimálne 14,5 milióna krát. „S Davidom sa síce dlho nepoznáme. Je to mladý chalan, študent filmovej školy a presvedčil ma, že to bola správna voľba. Dúfam, že budeme spolu dobre vychádzať, takže to bude nielen skúška techniky a našich možností, ale aj psychológia, ako si budeme rozumieť,“ uvažuje Eugen.
Fabie sú aj v Rusku
Sám priznáva, že nie je veľkým odborníkom na autá. Základné veci si opraviť vie a verí, že niečo zvládne aj David. „Aj pri voľbe náradia, ktoré máme so sebou, som sa rozhodoval skôr citom. Načo by mi boli imbusové kľúče, keď neviem, na čo ich použiť. Sviečky, cievky či výmenu klinového remeňa určite zvládnem. Spoliehame sa na miestnych opravárov, ak náhodou niečo zahapruje. Mám však informáciu, že v Rusku síce Fabie jazdia, ale tento môj typ – HTP sa tam vraj vôbec nepredáva. Nuž, uvidíme,“ smeje sa cestovateľ.
[ad2][/ad2]Pomohli sponzori
S cestou mu pomohli sponzori ale aj obyčajní ľudia. „Dva mesiace som klopal na stovky dvier, niektoré sa otvorili a ja som takto získal financie a pomoc na túto cestu. Auto nie je po generálnej oprave, upravovali sa len akútne veci. Viem, že napríklad katalyzátor by potreboval výmenu, ale to je drahé. Máme však nové pneumatiky, rôzne drobné náhradné súčiastky a hlavne pevnú lepiacu pásku,“ predstavuje automobil Eugen.
Celú trasu môžu záujemcovia sledovať na sociálnych sieťach.
Foto: Iveta Vaculová
Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Veľa ľudí je presvedčených, že atramentové tlačiarne sú oveľa vhodnejšie na príležitostnú tlač, pretože sú lacnejšie. Pravdou však je, že ak tlačíte predovšetkým textové dokumenty, nie je problém nájsť v súčasnosti kvalitné, ale hlavne lacné laserové modely. Že neviete, ktoré laserové tlačiarne stoja za to? To je v poriadku. V nasledujúcich riadkoch vám dáme niekoľko tipov.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.


