Európska komisia navrhne zrušenie striedania letného a zimného času
Európska komisia (EK) navrhne v piatok zrušenie striedania letného a tzv. zimného času v Európskej únii. Predseda EK Jean-Claude Juncker to uviedol v rozhovore pre nemeckú televíznu stanicu ZDF.
„Rozhodneme o tom dnes,“ povedal Juncker s tým, že sám takýto návrh v Komisii presadzuje. Pripomenul, že zrušenie striedania času si vyžiada aj súhlas členských štátov a Európskeho parlamentu.
S odkazom na nedávno ukončenú verejnú konzultáciu v EÚ však zdôraznil, že nemá zmysel pýtať sa ľudí na ich názor a potom to ignorovať. „Ľudia to chcú, my to urobíme,“ citovala ho ZDF.
[ad][/ad]Za zrušenie viac ako 80 percent opýtaných
Exekutíva EÚ na piatok avizovala zverejnenie výsledkov prieskumu o tom, či má Únia upustiť od praxe posúvania hodinových ručičiek v marci a októbri. Internetový prieskum sa konal od júna do polovice augusta a zúčastnilo sa na ňom rekordných 4,6 milióna občanov EÚ, z toho vyše tri milióny odpovedí prišli z Nemecka. Viac ako 80 percent respondentov sa vyslovilo za zrušenie striedania času, informoval tento týždeň nemecký denník Westfalenpost, ktorého údaje následne potvrdili zdroje z Bruselu pre ďalšie médiá.
Táto letná konzultácia so širokou verejnosťou je súčasťou prehodnotenia smernice EÚ o letnom čase, ktorú EK iniciovala na základe početných žiadostí občanov, europarlamentu i niektorých členských štátov Únie. Výzvu na vyjadrenie sa k tejto záležitosti adresovali okrem občanov aj rôznym zainteresovaným stranám, ako sú podniky a zamestnávatelia, či verejným orgánom.
Vo väčšine členských štátov Únie je letný čas dlhoročnou tradíciou, ktorá siaha až do obdobia prvej a druhej svetovej vojny, respektíve do čias ropnej krízy 70. rokov 20. storočia, keď bolo hlavným účelom letného času šetriť energiu zohľadnením meniacej sa dĺžky dostupnosti denného svetla. Letný čas na úrovni EÚ funguje od 80. rokov minulého storočia.
(TASR, JH)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.