Európska komisia navrhne zrušenie striedania letného a zimného času
Európska komisia (EK) navrhne v piatok zrušenie striedania letného a tzv. zimného času v Európskej únii. Predseda EK Jean-Claude Juncker to uviedol v rozhovore pre nemeckú televíznu stanicu ZDF.
„Rozhodneme o tom dnes,“ povedal Juncker s tým, že sám takýto návrh v Komisii presadzuje. Pripomenul, že zrušenie striedania času si vyžiada aj súhlas členských štátov a Európskeho parlamentu.
S odkazom na nedávno ukončenú verejnú konzultáciu v EÚ však zdôraznil, že nemá zmysel pýtať sa ľudí na ich názor a potom to ignorovať. „Ľudia to chcú, my to urobíme,“ citovala ho ZDF.
[ad][/ad]Za zrušenie viac ako 80 percent opýtaných
Exekutíva EÚ na piatok avizovala zverejnenie výsledkov prieskumu o tom, či má Únia upustiť od praxe posúvania hodinových ručičiek v marci a októbri. Internetový prieskum sa konal od júna do polovice augusta a zúčastnilo sa na ňom rekordných 4,6 milióna občanov EÚ, z toho vyše tri milióny odpovedí prišli z Nemecka. Viac ako 80 percent respondentov sa vyslovilo za zrušenie striedania času, informoval tento týždeň nemecký denník Westfalenpost, ktorého údaje následne potvrdili zdroje z Bruselu pre ďalšie médiá.
Táto letná konzultácia so širokou verejnosťou je súčasťou prehodnotenia smernice EÚ o letnom čase, ktorú EK iniciovala na základe početných žiadostí občanov, europarlamentu i niektorých členských štátov Únie. Výzvu na vyjadrenie sa k tejto záležitosti adresovali okrem občanov aj rôznym zainteresovaným stranám, ako sú podniky a zamestnávatelia, či verejným orgánom.
Vo väčšine členských štátov Únie je letný čas dlhoročnou tradíciou, ktorá siaha až do obdobia prvej a druhej svetovej vojny, respektíve do čias ropnej krízy 70. rokov 20. storočia, keď bolo hlavným účelom letného času šetriť energiu zohľadnením meniacej sa dĺžky dostupnosti denného svetla. Letný čas na úrovni EÚ funguje od 80. rokov minulého storočia.
(TASR, JH)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.