Fóbia z fóbie a iné zaujímavosti

Strach je pocit znepokojenia a klasifikuje sa ako nepríjemná emócia. Ak človeku hrozí reálna hrozba strach patrí medzi prirodzenú vlastnosť. Ak sa človek bojí, ale reálna hrozba mu nehrozí, nazývame to fóbiou. Iracionálny strach môže mať človek naozaj z čohokoľvek.
Bibliofóbia
Tento strach by sme mohli nazývať aj nerozumný. Dôvodom je práve to, že neexistuje žiadna reálna hrozba, kvôli ktorej by mala vznikať fóbia s názvom bibliofóbia. Fóbickým podnetom je v tomto prípade kniha alebo čítanie vo všeobecnosti. Ako pri každej fóbii je pravdepodobné, že aj táto sa vybuduje na základe zlej skúsenosti z minulosti. Ak dieťa nevedelo v škole čítať a smiali sa mu, mohlo si vybudovať nie len odpor ale aj fóbiu. Tendencia vyhýbania sa kúpe novej knihy nie je v tomto prípade len znakom nečitateľa ale aj bibliofobika.

Cibofóbia
Inak povedané chorobný odpor alebo strach z jedla. Veľakrát sa táto fóbia môže zamieňať s poruchou príjmu potravy, ku ktorej vplyvom tejto fóbie teoreticky môže dôjsť. Najväčší rozdiel však spočíva v tom, že pri anorexii či bulímii sa človek bojí účinkov jedla na ich telo. Pri citofóbii sa človek bojí jedla samotného. Okrem iného je pri tejto fóbii bežné, že sa ľudia nemusia báť všetkých potravín ale iba výlučne niektorých. Príkladom je napríklad kiwi, ktoré mnohým ľuďom naháňa hrôzu nie len kvôli farbe ale aj malým chĺpkom na povrchu či jadierkam vo vnútri.
O ďalších fóbiách sa dočítate na druhej strane.
Odporúčané články

S jarným počasím zvyšuje svoju aktivitu i najväčšia šelma na Slovensku, medveď hnedý. Po zimnej hibernácii vyhladované zvieratá vyrážajú do terénu, ich prioritou je hľadanie potravy.

Kačacie prsia na pomarančoch s dusenou červenou kapustou a domácou knedľou sú elegantným a chutným jedlom, ktoré spája tradičné suroviny s modernými prvkami. Tento pokrm poteší nielen chuťové poháriky, ale aj vizuálne očarí každého, kto má rád kombináciu jemného kačacieho mäsa, sladko-kyslej omáčky a klasickej prílohy.

Veľkonočné sviatky na Slovensku sú späté s tradíciami a bohatým pohostením, od klobás a šunky po koláče a veľkonočnú hrudku. Aby ste si mohli užiť tieto dobroty bez obáv z priberania, prinášame tri praktické rady, ktoré vám pomôžu udržať rovnováhu a zdravý prístup k jedlu počas sviatkov.