Fóbia z fóbie a iné zaujímavosti
Strach je pocit znepokojenia a klasifikuje sa ako nepríjemná emócia. Ak človeku hrozí reálna hrozba strach patrí medzi prirodzenú vlastnosť. Ak sa človek bojí, ale reálna hrozba mu nehrozí, nazývame to fóbiou. Iracionálny strach môže mať človek naozaj z čohokoľvek.
Bibliofóbia
Tento strach by sme mohli nazývať aj nerozumný. Dôvodom je práve to, že neexistuje žiadna reálna hrozba, kvôli ktorej by mala vznikať fóbia s názvom bibliofóbia. Fóbickým podnetom je v tomto prípade kniha alebo čítanie vo všeobecnosti. Ako pri každej fóbii je pravdepodobné, že aj táto sa vybuduje na základe zlej skúsenosti z minulosti. Ak dieťa nevedelo v škole čítať a smiali sa mu, mohlo si vybudovať nie len odpor ale aj fóbiu. Tendencia vyhýbania sa kúpe novej knihy nie je v tomto prípade len znakom nečitateľa ale aj bibliofobika.

Cibofóbia
Inak povedané chorobný odpor alebo strach z jedla. Veľakrát sa táto fóbia môže zamieňať s poruchou príjmu potravy, ku ktorej vplyvom tejto fóbie teoreticky môže dôjsť. Najväčší rozdiel však spočíva v tom, že pri anorexii či bulímii sa človek bojí účinkov jedla na ich telo. Pri citofóbii sa človek bojí jedla samotného. Okrem iného je pri tejto fóbii bežné, že sa ľudia nemusia báť všetkých potravín ale iba výlučne niektorých. Príkladom je napríklad kiwi, ktoré mnohým ľuďom naháňa hrôzu nie len kvôli farbe ale aj malým chĺpkom na povrchu či jadierkam vo vnútri.
Odporúčané články
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.


