Fóbia z fóbie a iné zaujímavosti
Strach je pocit znepokojenia a klasifikuje sa ako nepríjemná emócia. Ak človeku hrozí reálna hrozba strach patrí medzi prirodzenú vlastnosť. Ak sa človek bojí, ale reálna hrozba mu nehrozí, nazývame to fóbiou. Iracionálny strach môže mať človek naozaj z čohokoľvek.
Bibliofóbia
Tento strach by sme mohli nazývať aj nerozumný. Dôvodom je práve to, že neexistuje žiadna reálna hrozba, kvôli ktorej by mala vznikať fóbia s názvom bibliofóbia. Fóbickým podnetom je v tomto prípade kniha alebo čítanie vo všeobecnosti. Ako pri každej fóbii je pravdepodobné, že aj táto sa vybuduje na základe zlej skúsenosti z minulosti. Ak dieťa nevedelo v škole čítať a smiali sa mu, mohlo si vybudovať nie len odpor ale aj fóbiu. Tendencia vyhýbania sa kúpe novej knihy nie je v tomto prípade len znakom nečitateľa ale aj bibliofobika.

Cibofóbia
Inak povedané chorobný odpor alebo strach z jedla. Veľakrát sa táto fóbia môže zamieňať s poruchou príjmu potravy, ku ktorej vplyvom tejto fóbie teoreticky môže dôjsť. Najväčší rozdiel však spočíva v tom, že pri anorexii či bulímii sa človek bojí účinkov jedla na ich telo. Pri citofóbii sa človek bojí jedla samotného. Okrem iného je pri tejto fóbii bežné, že sa ľudia nemusia báť všetkých potravín ale iba výlučne niektorých. Príkladom je napríklad kiwi, ktoré mnohým ľuďom naháňa hrôzu nie len kvôli farbe ale aj malým chĺpkom na povrchu či jadierkam vo vnútri.
Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Návrat do práce po materskej či rodičovskej dovolenke pre mnohé Slovenky znamená nielen osobnú, ale aj ekonomickú výzvu. Podľa prieskumu 365.bank sa až takmer polovica žien po návrate do zamestnania ocitá na rovnakej platovej úrovni ako pred odchodom na materskú, no tretina zarába menej. Vyšší príjem po návrate uviedlo len 15 % opýtaných.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.

