FOTO UDALOSŤ: Jar vstúpila do nášho mesta s plnou parádou
Podľa astronomických výpočtov začala oficiálne jar v tomto roku v nedeľu 20. marca o pol šiestej ráno. Nastal deň jarnej rovnodennosti. V astronómii je to okamih, keď má Slnko k svetovému rovníku nulový uhol a slnečné lúče dopadajú v mieste rovníka kolmo na zemský povrch. Dni sa predlžujú a otepľujú. Pri prechádzkach prírodou či mestom pookreje duša každého človeka. Symboly jari sú už tu.
Čerešňu pilkatú poznajú všetci skôr pod názvom sakura. Je to jedna z najobľúbenejších a zároveň najodolnejších okrasných čerešní, ktorá je na jar celá pokrytá veľkými, plnými, purpurovo-ružovými kvetmi.
Sakura priam láka privoňať si k strapcom bohatých kvetov. Máme ich tu o mesiac skôr.
Už aj púpava vystrkuje svoje krásne žlté hlavičky. Je čas ju nazbierať a sušiť. Pripraviť si z nej môžete výborný med.
Marhule patria medzi prvé stromčeky, ktorých kvety vítajú jar.
Kvitnúci zlatý dážď je prísľubom teplejšieho počasia. Takto kvitne na Bernolákovej ulici.
Pre bergénie sú charakteristické veľké kožovité listy, a preto ich ľudia nazývajú aj slonie uši.
(JV)
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.