FOTO UDALOSŤ: Jar vstúpila do nášho mesta s plnou parádou
Podľa astronomických výpočtov začala oficiálne jar v tomto roku v nedeľu 20. marca o pol šiestej ráno. Nastal deň jarnej rovnodennosti. V astronómii je to okamih, keď má Slnko k svetovému rovníku nulový uhol a slnečné lúče dopadajú v mieste rovníka kolmo na zemský povrch. Dni sa predlžujú a otepľujú. Pri prechádzkach prírodou či mestom pookreje duša každého človeka. Symboly jari sú už tu.

Čerešňu pilkatú poznajú všetci skôr pod názvom sakura. Je to jedna z najobľúbenejších a zároveň najodolnejších okrasných čerešní, ktorá je na jar celá pokrytá veľkými, plnými, purpurovo-ružovými kvetmi.

Sakura priam láka privoňať si k strapcom bohatých kvetov. Máme ich tu o mesiac skôr.

Už aj púpava vystrkuje svoje krásne žlté hlavičky. Je čas ju nazbierať a sušiť. Pripraviť si z nej môžete výborný med.

Marhule patria medzi prvé stromčeky, ktorých kvety vítajú jar.

Kvitnúci zlatý dážď je prísľubom teplejšieho počasia. Takto kvitne na Bernolákovej ulici.

Pre bergénie sú charakteristické veľké kožovité listy, a preto ich ľudia nazývajú aj slonie uši.
(JV)
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.