Fotoglosa: Z(a)meňte, čo sa ešte dá
Smerová tabuľa (v skratke SMER-TB) s nápisom Zmenáreň vás už niekoľko mesiacov posiela na miesto, kde nič nie je. Pobočku banky, v ktorej sídlila, totiž zrušili. Na východe nič nové pod slnkom a už vôbec nie prekvapujúce. Ale v jeho metropole, a dokonca na rohu Hlavnej a frekventovanej Továrenskej ulice? To sa nechce ani veriť. A už vôbec nie, že by tu nebolo čo zmeniť. Napríklad našich vládcov už v najbližších voľbách, alebo samých seba priamo pod tabuľou, čo už je oveľa ťažšie. Samozrejme, nie hneď a adresne, len tak okľukou a trochu do strany. Presne ako ukazuje SMER-TB.
foto: Benjamín Schlesinger
[ad][/ad]Odporúčané články
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.


