Hibernácia je pre ježa jedinou možnosťou, ako prečkať zimu
Hibernácia je pre ježa jedinou možnosťou, ako prečkať nepriaznivé obdobie. Jež patrí medzi hmyzožravce a spánkom sa prispôsobuje na nedostupnosť potravy počas zimy. Pre TASR to uviedla zoologička Štátnej ochrany prírody SR Andrea Lešová. Pripomína, že jež bledý (východoeurópsky) je chráneným druhom živočícha a je najrozšírenejší. Jež tmavý (západný) sa má novelou vyhlášky envirorezortu zaradiť medzi chránené zvieratá.
Jež sa na zimný spánok ukladá v októbri. Hibernuje v plytkých dierach, ktoré sú vystlané senom a machom, alebo pod listami. V záhrade to môžu byť kopy raždia, seno v stodole či kôpka slamy. “V prípade náhodného objavenia takéhoto hniezda so zimujúcim jedincom je najlepšie vrátiť úkryt do pôvodného stavu, aby nedošlo k porušeniu špecifických teplotných podmienok v hniezde,” približuje Lešová.
[ad][/ad]Ľudia môžu pomôcť ježkovi vybudovať zimné hniezdo vo vhodných úkrytoch. Napomôžu aj udržaním diverzity prostredia, ponechávaním, prípadne vytváraním umelých úkrytov na zimné hniezda.
Keďže je jež chráneným druhom, je zakázaná akákoľvek manipulácia s ním, jeho odchyt či rušenie. V prípade nájdenia zraneného alebo poškodeného jedinca je potrebné nález oznámiť ŠOP. Jež môže vykazovať nezvyčajné správanie, byť apatický, malátny, mať známky poškodenia alebo poranenie. Ochranári v prípade nájdenia ježka v zime zabezpečujú jeho odbornú starostlivosť. Ak si to situácia vyžaduje, spolupracujú i s veterinármi.
“Zimné obdobie je kritické pre všetky voľne žijúce živočíchy, preto by sme pri rôznych aktivitách mali myslieť na to, že ich hlavným ohrozením je strata vzácnej energie, ktorú nevyhnutne potrebujú na prežitie nepriaznivého obdobia, to znamená každé vyrušovanie, respektíve stres môže byť pre nich fatálny,” priblížila Lešová s tým, že najväčšou pomocou je ich nerušiť.
(TASR)
[ad2][/ad2]
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.