Historické selfie katolíckeho kňaza
Katolícky farár Béla Petrík z obce Rád zachytával počas viac ako tridsiatich rokov život svojich farníkov. Kolekcia 406 vzácnych sklenených negatívov, ktoré náhodou objavili pri prestavbe fary, potrebovala v prvom rade zreštaurovať. Výber najlepších zachránených snímkov prináša výstava v Dominikánskom pastoračnom centre Veritas.
„Staré sklenené negatívy sme potrebovali očistiť a zachrániť,“ informuje spolukurátorka výstavy Lena Jakubčáková. „Postup pri záchrane nebol jednoduchý. Najprv sme museli identifikovať poškodenie, potom sme sklíčka čistili špeciálnou chémiou,“ objasňuje Kristína Jurková z Fakulty umení TUKE. Sklíčka z oboch strán čistili lekárskym benzínom, 70-percentným roztokom alkoholu, a nakoniec destilovanou vodou.
Na projekte záchrany a prezentácie historických fotografií sa podieľalo viac ako 50 odborníkov a dobrovoľníkov z Krajského pamiatkového ústavu, Fakulty umení Technickej univerzity či Slovenského národného archívu. Projekt zrealizovali vďaka finančnej podpore Nadačného fondu Telekom pri Nadácii Pontis.
„Keď začali vznikať prvé zdigitalizované výstupy, boli sme prekvapení, akú ostrosť a hĺbku fotografie majú,“ hovorí o procese záchrany negatívov Juraj Gembický z Krajského pamiatkového ústavu.
Medzi fotografiami vyniká autoportrét autora z roku 1912, odfotený v zrkadle. Ani skúsení fotografi neverili, že toto „selfie“ je robené pred sto rokmi. Výstava Pamäť na skle ponúka výber najoriginálnejších fotografií, ktoré autor Béla Petrík vytvoril v rokoch 1906 až 1938 a milovníci fotografie ju môžu vidieť v centre Veritas do konca januára.
Janka Fedorová
Foto: archív fu
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.