Historický Prezidentský vlak príde aj do Košíc
Jedinečný projekt k oslavám 100. výročia založenia Československej republiky je Prezidentský vlak. Ten už začal svoju mimoriadnu jazdu z Prahy cez Brno do Bratislavy. Zastávku bude mať aj v Košiciach.
Historický Prezidentský vlak v utorok 3. júla slávnostne prišiel na územie Slovenska. Na Hlavnej železničnej stanici v Bratislave ho privítali desiatky ľudí. Ide o súpravu, ktorej jednotlivé vozne boli vyrobené pre potreby bývalých československých prezidentov. Projekt vznikol pri príležitosti 100. výročia založenia Československej republiky. Jedinečné vybavenie vlaku si budú môcť ľudia naživo pozrieť aj v metropole východu.
[ad][/ad]Turné po Slovensku
Vlak ťahaný parnou lokomotívou z Bratislavy zavíta na železničné stanice v Nitre, Zvolene, zastaví sa aj v Lučenci či Žiline. Poslednou slovenskou zastávkou budú Košice, kde pobudne v dňoch 12. až 13. júla. Prezidentský vlak ešte absolvuje cestu po moravských a českých mestách, ktorú ukončí 2. septembra v Prahe.
Špeciálna vlaková súprava sa skladá z piatich salónnych železničných vozňov, ktoré slúžili československým prezidentom za prvej republiky i po druhej svetovej vojne na domácich aj zahraničných cestách. Projekt organizuje Národní technické muzeum Praha v spolupráci s Českými dráhami, Železnicami Slovenskej republiky a občianskym združením Spolok Výhrevne Vrútky.
(TASR, PS)
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.