Historický Prezidentský vlak príde aj do Košíc
Jedinečný projekt k oslavám 100. výročia založenia Československej republiky je Prezidentský vlak. Ten už začal svoju mimoriadnu jazdu z Prahy cez Brno do Bratislavy. Zastávku bude mať aj v Košiciach.
Historický Prezidentský vlak v utorok 3. júla slávnostne prišiel na územie Slovenska. Na Hlavnej železničnej stanici v Bratislave ho privítali desiatky ľudí. Ide o súpravu, ktorej jednotlivé vozne boli vyrobené pre potreby bývalých československých prezidentov. Projekt vznikol pri príležitosti 100. výročia založenia Československej republiky. Jedinečné vybavenie vlaku si budú môcť ľudia naživo pozrieť aj v metropole východu.
[ad][/ad]Turné po Slovensku
Vlak ťahaný parnou lokomotívou z Bratislavy zavíta na železničné stanice v Nitre, Zvolene, zastaví sa aj v Lučenci či Žiline. Poslednou slovenskou zastávkou budú Košice, kde pobudne v dňoch 12. až 13. júla. Prezidentský vlak ešte absolvuje cestu po moravských a českých mestách, ktorú ukončí 2. septembra v Prahe.
Špeciálna vlaková súprava sa skladá z piatich salónnych železničných vozňov, ktoré slúžili československým prezidentom za prvej republiky i po druhej svetovej vojne na domácich aj zahraničných cestách. Projekt organizuje Národní technické muzeum Praha v spolupráci s Českými dráhami, Železnicami Slovenskej republiky a občianskym združením Spolok Výhrevne Vrútky.
(TASR, PS)
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.