Horúčavy si vyžiadali špeciálnu starostlivosť o zvieratá v ZOO Košice
Opatrenia pred vysokými teplotami prijala aj Zoologická záhrada (ZOO) Košice. Pre horúčavy tam zvieratá ochladzujú a upravili im kŕmne dávky.
Vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Košice Eva Malešová uviedla, že zvieratá dostávajú viac krmiva bohatého na vodu, viac ovocia a zeleniny.
„Niekoľkokrát denne im dopĺňame čerstvú vodu, keďže jej zdroj nenachádzajú ani v potokoch, ktoré sú ich prirodzenou súčasťou. Korytá týchto potokov totiž vyschli,“ uviedla s tým, že v tomto období zvieratá pravidelne ochladzujú aj sprchovaním.
[ad][/ad]Zmrzlina z ovocia i zeleniny
V piatok si podľa jej slov sprchovanie užívali napríklad pštrosy dvojprsté, ary arakangy a lamy alpaky. „Medveď Žabo dnes dostal svoju porciu zmrzliny, v ktorej boli zamrazené zelenina, ovocie, ryby, ale aj varené mäso. Pre rodinu málp hnedých oddelenie výživy pripravilo zmrazené smoothies z ovocia a zeleniny, kde bolo aj zrno,“ spresnila Malešová.
Košická ZOO podľa nej chová aj zvieratá milujúce slnko. „K takým patria surikaty či lemury kata, známe svojím slnením. Bez problémov zvládajú horúce dni aj priamorožce šabľorohé,“ povedala.
Košická zoologická záhrada je rozlohou najväčšia v strednej Európe. Podľa Malešovej si veľa zvierat nájde úkryt v tieni stromov či pod prístreškami aj vďaka rozsiahlym výbehom.
Foto: Iveta Vaculová
(TASR, PS)
[ad2][/ad2] [article slug=”medved-prehral-s-kontajnerom”][/article]Odporúčané články
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.