Inšpiratívna Košičanka preplávala prieliv medzi Francúzskom a Anglickom
V dnešnom rozhovore si predstavíme unikátnu plavkyňu Zuzanu Juskovú, ktorá je rodenou Košičankou. Svoj život zasvätila plávaniu už od útleho detstva. Na svojom konte má okrem mnohých titulov aj neuveriteľný úspech v podobe preplávania Lamanšského prielivu, ktorý zdolala za rekordný čas. O jej plánoch, detstve, ale aj o živote sa dočítate viac v rozhovore.
Ako by ste sa predstavili Košičanom?
,,Volám sa Zuzana Jusková, som rodená Košičanka a vyrastala som na Sídlisku Nad Jazerom. Veľmi som si ho však neužila, keďže som sa od štvrtého ročníka základnej školy venovala plávaniu. Vstávala som ráno o 5:30, išla na bazén, tréning, rýchlo do školy a po škole opäť tréning. Končila som až večer okolo 19. hod.”
Opísali by ste nám Vaše začiatky s plávaním?
,,S plávaním som začala ako štvrtáčka na základnej škole. Jedného dňa sa môj otec rozhodol, že budem plávať, a tak plávam! Pamätám si, ako som sa hrala s deťmi na ihrisku a v tom po mňa prišiel otec so slovami, že sa mám ísť prezliecť a ideme na športové talentové skúšky. Ako dieťa som cítila pred prísnym otcom rešpekt a strach, otcovi sa jednoducho neodvrávalo. Tým dňom sa mi skončilo detstvo. Žiadne kamošky mimo tých športových, žiadna puberta, diskotéky, kiná, žiadne behanie po vonku. Iba tréningy, škola, sústredenia a preteky. Na iné nebolo času.”
Pokračovanie nájdete na ďalšej strane.
Galéria
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.